Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Oprichtster Jo Visser met een patiëntSinds kort staan op onze website historische films over (en van) de Vereniging Het Zonnehuis en Zonnehuis Beekbergen, pioniers in de langdurige-patiëntenzorg. Het betreft fictie- en documentairefilms uit de jaren dertig tot vijftig uit de 20e eeuw.

Vereniging Het Zonnehuis

Patiënten- en ouderenzorgpionier Jo Visser (1890-1978) was hevig geïnteresseerd in het lot van langdurig zieken. Zij richtte in mei 1921 de Vereniging Het Zonnehuis op met een (legendarisch) startkapitaal van zeven stuivers. De vereniging zette zich in voor “het leven van kwetsbare ouderen met verminderde regie over het eigen leven”, aldus de website van het Jo Visser Fonds. De vereniging wist in 1929 het eerste Zonnehuis van de grond te krijgen: Zonnehuis Beekbergen, tegenwoordig een verpleeg- en zorgcentrum aan de rand van Beekbergen. Bij de aankoop van het pand van het eerste Zonnehuis noemde de vereniging het een “huis voor lijders aan een slepende ziekte”. Bij een discussie in het bestuur in de jaren 20 van de 20e eeuw dachten sommige bestuursleden aan “een tehuis voor behoeftige stakkers die hun leven daar verder zouden slijten”, aldus een verhandeling over het 80-jarig bestaan van de Vereniging Het Zonnehuis.
Zonnehuis Beekbergen is een van de eerste verpleegtehuizen in ons land. Tegenwoordig valt het Zonnehuis onder de Zorggroep Apeldoorn en omstreken.

Fictie- en docufilms De ziekenboeg

De Vereniging Het Zonnehuis liet vanaf de jaren 30 in de 20e eeuw verschillende fictie- en documentairefilms maken, onder meer met als doel om het werk van de vereniging en het Zonnehuis meer publieke aandacht te geven. De vereniging beschikte destijds zelfs over een eigen ‘hoofd propaganda’, H. Th. van der Helm, die zelf scripts voor films schreef.
Het ging om 16mm-films, die destijds ook in de Nederlandse bioscopen verschenen. Aan enkele van de films zijn klinkende namen uit de Nederlandse filmwereld uit de jaren 50 van de vorige eeuw verbonden. Zoals Rudi Hornecker (1900-1961), een documentaire-cineast die bekendheid kreeg door zijn filmbeelden van de Nederlandse hongerwinter. En Jo de Haas (1902-1997), volgens Wiki Beeld en Geluid een van de meest productieve cameramensen van zijn generatie.

Een opnameformulier in een typemachineWat is er te zien?

Oorspronkelijk bood het Zonnehuis Beekbergen 17 films aan ons aan. Helaas bevonden enkele films zich in zo’n staat van verzuring dat redding van het beeld niet meer mogelijk was. Dit gold onder meer voor de op waarheid gebaseerde fictiefilm ‘Zeven Stuivers’ over het ontstaan van het liefdadigheidswerk van het Zonnehuis. Verschillende films zijn in verband met auteursrechten alleen in de studiezaal te zien.
zeven filmbestanden staan online. Ze laten het werk van de medewerkers van het Zonnehuis zien en belangrijke gebeurtenissen voor de vereniging, zoals de eerste steenlegging door oprichtster Jo Visser van de nieuwe vleugel van het rusthuis in Beekbergen.

Meer informatie over de geschiedenis van Zonnehuis Beekbergen? 

Bekijk de films

Film stills:
J. Visser met patiënt, de ziekenboeg van Zonnehuis Beekbergen en een opname formulier. Bron: 4271-10, credits: gemaakt in opdracht van of door medewerkers van het Zonnehuis, Public Domain Mark 1.0 licentie, https://bit.ly/3reMWuA.

 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal