Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Foto van de studiezaalIn 2021 kregen we 482 bezoeken in de studiezaal. Dat is het laagste aantal na de Tweede Wereldoorlog. Hoe ontwikkelden de bezoekcijfers zich sinds 1945? Wat zit er achter die ontwikkeling?

We nemen de cijfers van het Rijksarchief in Gelderland als uitgangspunt. In 2002 gingen het Rijksarchief in Gelderland en de Gemeentearchieven van Arnhem, Renkum, Rheden en Rozendaal op in het Gelders Archief.

Stijgende lijn

Na de bevrijding was de voornaamste taak van de toenmalige rijksarchivaris om het Rijksarchief in Gelderland weer op te bouwen, aldus Frank Keverling Buisman in zijn boekje Van Hasselts nalatenschap. Tweehonderd jaar archiefzorg in Gelderland (1802-2002). Het rijksarchief dat in het centrum van Arnhem stond, was behoorlijk beschadigd uit de oorlog tevoorschijn gekomen. In 1948 bezochten 177 personen het rijksarchief 661 keer. Dat aantal ontwikkelde zich tot 1998 min of meer in een stijgende lijn.

In 1953 was het aantal bezoeken ten opzichte van 1948 meer dan verdubbeld: 1335. Bijna twintig jaar later steeg het aantal tot 3807. In 1998 ontving het Rijksarchief in Gelderland 11.302 bezoeken. In het jaar van de fusie (2002) bedroeg dit aantal 13.673, dus van het rijksarchief en de gemeentearchieven gezamenlijk.

Oorzaken groei Staafgrafiek studiezaalbezoek

De toename van het aantal bezoeken na de Tweede Wereldoorlog kent verschillende oorzaken. Steeds meer mensen kregen belangstelling voor stamboom- en streekhistorisch onderzoek. Op radio en tv verschenen populaire programma’s die de interesse in genealogie bevorderden. Het archiefwezen moderniseerde: er kwam meer archiefpersoneel, de bezoekfaciliteiten verbeterden en nieuwe archiefwetten (1962, 1995) zorgden voor een ruimere openbaarheid. Dat betekende dat bezoekers veel meer archiefstukken konden inzien, waardoor meer onderzoek mogelijk was.

Dalende lijn 

Na de millenniumwisseling daalde het aantal bezoeken in de studiezaal gestaag in een rechte lijn. Van 10.753 bezoeken in 2004 via 5.600 in 2010 naar 482 in 2021. Nu moeten we wel rekening houden met het feit dat de studiezaal in 2020 en 2021 door corona een tijdje dicht was en op voorwaarden en afspraak open.

Digitale explosie

De oorzaak van die daling lijkt duidelijk. De digitale mogelijkheden om onderzoek in archieven te doen zijn sinds 2000 geëxplodeerd. Historische foto’s, films, archieftoegangen en scans van originele stukken kwamen en komen in een enorm snel tempo beschikbaar op internet. Dat gaf een forse zwaai aan de bezoekslinger op onze website. Ontvingen we in 2002 – het jaar waarin we voor het eerst een eigen website kregen – 27.000 digitale bezoekers, in 2021 waren dat er 405.500. Dit zijn unieke bezoekers. Een unieke bezoeker is iemand die in een bepaalde periode – bijvoorbeeld een jaar – minimaal een keer de website bezocht. Inmiddels ontvangen we van die unieke bezoekers rond 1 miljoen bezoeken (aantal keren dat unieke bezoekers ons bezoeken) per jaar.
Bezoek aan de studiezaal is voor veel onderzoekers en belangstellenden niet meer nodig. Zij kunnen thuis of elders via de computer of smartphone hun onderzoek doen. 

Deze ontwikkeling is een blijvertje. Digitale bezoeken voeren blijvend de boventoon. In de toekomst zal het digitale aanbod voor archiefonderzoek alleen maar verder toenemen. Foto van de studiezaal

Wie bezoeken nu de studiezaal?

In deze tijd bezoeken mensen de studiezaal om stukken in te zien die (tot nu toe) niet in aanmerking komen voor scannen op verzoek. Of bijvoorbeeld om grote hoeveelheden kranten in te zien. Ook komen er bezoekers voor archiefstukken die beperkt openbaar zijn en waarvoor toestemming voor inzage nodig is. Of om foto’s of films te bekijken die we nog niet op onze website mogen plaatsen vanwege auteursrechten. Verder komen er bezoekers voor de Kadaster Archiefviewer.

We houden naar verwachting de studiezaal open om onderzoek mogelijk te maken, dat online niet kan. We weten natuurlijk niet welke technische en andere ontwikkelingen in de toekomst plaats vinden. Voorlopig blijft de studiezaal twee dagen per week open, maar hoe het zich het komend decennium verder ontwikkelt, weten we natuurlijk niet.

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal