Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Een filmscanner voor 8 mm-film, een voor 16 mm-film, een bandrecorder en filmtafels uit de 20e eeuw. In deze setting van de AV-studio voelt Kerstjan Blaauw zich helemaal thuis. Als AV-medewerker is hij betrokken bij het gehele proces van het verwerven van oude films en video’s tot het digitaliseren en op internet plaatsen van het bewegende beeld.

Een schep betonmortel

Kerstjan Blaauw: "Ik ga met de mensen die ons films geven in gesprek, noteer alles wat ze nog weten van de maker, over de locaties en de film. Vervolgens controleert onze restaurator de films. Als ze in de AV-studio komen, maak ik ze schoon en inventariseer en beschrijf ik ze". Dat laatste doet de AV-medewerker met behulp van filmviewers, die ook in de studio staan. Vervolgens digitaliseert hij het beeldmateriaal om het veilig te stellen, voor de beeldbank en een kopie voor de schenker. 

Het beschrijven van de oude films gebeurt met zo weinig mogelijk interpretaties. "Eigenlijk moet je simpelweg beschrijven wat je ziet. Bijvoorbeeld: ‘Man verdeelt met schep betonmortel over vorm’. De gehele filmbeschrijving is doorzoekbaar in de beeldbank. Mensen kunnen de films dan op onze website makkelijker terugvinden", zegt Kerstjan Blaauw.

Dynamiek van de 20e eeuw

Het Gelders Archief verwerft, volgens Kerstjan Blaauw, oude films en video’s die met Gelderland te maken hebben. "Bedrijfsfilms, reportages, familiefilms, als het maar Gelders is". Volgens de AV-medewerker laten familiefilms meer van de dynamiek van de 20e eeuw zien dan teksten op papier dat doen. Films zijn na de jaren negentig van de vorige eeuw nauwelijks nog gemaakt, omdat er nieuwere technieken kwamen.

Een heel direct medium

Voordat Kerstjan Blaauw bij het Gelders Archief / Audiovisueel Archief Gelderland (AVAG) in dienst kwam, werkte hij als grafisch ontwerper en illustrator en daarvoor in de beeldende kunst. Dat helpt hem een beetje bij zijn huidige werk. "Ik probeer een goede waarnemer te zijn bij het bekijken van de films. Hoe zijn ze opgebouwd, hoe is de omgeving in de film". Relativerend: "Maar ook mensen zonder dit voortraject kunnen dat".
Wat boeit hem aan het AV-werk? "Je kijkt bij familiefilms direct in het leven van andere mensen en ziet dingen die in de 20e eeuw zijn gebeurd. Het is een heel direct medium. Het zegt soms zo veel meer dan woorden".

Meer weten over het werk van het Audiovisueel Archief Gelderland (AVAG)?