Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

1583 5432Jarenlang stond de fotocollectie van het voormalig Gemeentearchief Arnhem bekend als een grabbelton van beeldmateriaal. Er zat altijd wel iets in voor iemand die zocht naar afbeeldingen uit het verleden van Arnhem. De foto's en negatieven zaten opgeborgen in hangmappen en gingen over van alles en nog wat in de Gelderse hoofdstad. Op de etiketten stonden de rubrieken en de inhoud ruw beschreven: militaria, stadhuis, klokkenspel Eusebiuskerk, Leger des Heils, Rijnhal, gemeentediensten, geestelijke stromingen, personen, woonwagens, sport et cetera. Het was lastig zoeken, want soms was niet duidelijk onder welke rubriek een onderwerp of gebeurtenis viel. Viel een bekende voetballer nu onder sport of personen?

Bijna onuitputtelijk

Deze Arnhemse caleidoscopische verzameling van foto's is nu gedigitaliseerd en op internet beschikbaar. Het gaat in totaal om bijna 18.000 foto's! Een caleidoscoop is een meerhoekige spiegelende buis die aan het einde is gevuld met gekleurde kraaltjes. Door te draaien verandert voortdurend het kleurenpalet in de buis. Zo ook met deze Arnhemse bijna onuitputtelijke fotocollectie. Kijkers vliegen van links naar rechts door de tijd en van onderwerp naar onderwerp. Het enige wat u hoeft te doen is draaien.

Bekijk de fotocollectie

Foto: Gelders Archief, 1583 - 5432, Public Domain Mark 1.0 licentie, https://bit.ly/3367k27.