Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

De Snor? Beharing tussen neus en bovenlip? Een zangvogel die in het moeras broedt? De naam van een Arnhemse brouwerij? Wij bedoelen een plek in de buurt van Dodewaard vlakbij de Waal. De Waalbandijk raakt hier tussen Ochten en Dodewaard bijna de rivier aan. Volgens de website van de Dijkversterking Nederbetuwe stond hier ooit een kasteel en staat er tegenwoordig een boerderij met die naam. De Snor was in het verleden een van de drie landhuizen bij Dodewaard.

Aanstelling van een jager op De Snor, 1770-1809.

Aanstelling van een jager, 1770-1809
Waarom aandacht voor De Snor?

In familiearchieven bevinden zich geregeld historische documenten over onverwachte locaties. Zo viel ons in het familiearchief Van Voërst van Lynden de locatie met de bijzondere naam De Snor op. Het gaat om een goed en een adellijk huis (kasteel) bij Dodewaard. Zo is er een taxatie van De Snor uit 1720 bewaard gebleven. En een verzoek uit 1760 van dijkgeslaagden (lieden die verplicht een stuk dijk moesten onderhouden) over de beschoeiing (bekleding van de dijk aan de waterkant) van de Waaldijk bij het huis De Snor. In 1782 verpachtten de eigenaren De Snor en verkochten ze de inboedel van het huis. De tuinman van De Snor wees toen op noodzakelijke reparaties. Inventarisnummer 141 in het familiearchief Van Voërst van Lynden vertelt ons dat Jan Vijgh in de 18e eeuw heer van De Snor en de Appelenburg was. De Appelenburg was een voormalig adellijk huis tussen Ochten en Dodewaard. De familie Vijgh bezat De Snor toen al twee eeuwen. Dat het landgoed ook wild opbracht, blijkt uit de aanstelling van een jager (1770, 1772) en een visakte (1809). Volgens onze collega's van het Regionaal Archief Rivierenland is De Snor in 1839 gesloopt.

Wat is de moraal van het verhaal?

Wie onderzoek doet naar een geografische plek moet soms vaak wat dieper graven. We komen de eigenaren van De Snor bijvoorbeeld ook nog tegen in het Huisarchief Middachten (inventarisnummers 436 en 445), het archief van het Hof van Gelre en Zutphen (inventarisnummers 5755, 5790, 5927), het archief van de Staten van het Kwartier van Nijmegen en hun Gedeputeerden (inventarisnummers 430, 433) en het Huisarchief Ampsen 1 (inventarisnummers 194, 195). Maar eveneens bij onze collega’s van het Regionaal Archief Rivierenland vind je veel over het goed De Snor.

Wat is het fijne aan dit verhaal?

De documenten in het familiearchief Van Voërst van Lynden jonger dan 110 jaar vallen onder onze gratis service van scannen-op-verzoek. Meer informatie?

Bekijk de archieftoegang Van Voërst van Lynden

Afbeeldingen: Aanstelling van een jager op landgoed De Snor, 1770-1772 en een visakte uit 1809. Bron: Familiearchief Van Voërst van Lynden, inv.nr. 133

 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal