Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Op werkbezoek bij het KDC"Ik zag zelfs een paar laserdiscs en minidiscs", zegt Carola van Dijk, onze medewerker bewegend beeld en geluid. Ze bracht woensdag 24 november een werkbezoek aan het Katholiek Documentatie Centrum in Nijmegen om de audiovisuele collectie te bekijken en te adviseren. Het KDC "bewaart, ordent en ontsluit archieven, boeken, brochures, tijdschriften, beeld- en geluidsmateriaal dat afkomstig is van katholieke personen en instellingen in Nederland van na 1800", aldus hun website.

Op werkbezoek bij het KDCCarola van Dijk trof bij het KDC een zeer gevarieerde collectie van beeld- en geluiddragers aan. "Ze hebben daar films op spoel, videobanden, geluidstapes, dia’s, filmstroken, lp’s, CD’s, cassettebandjes, glasnegatieven en nog meer. Ik zag zelfs een paar laserdiscs en minidiscs", aldus onze medewerker bewegend beeld en geluid. Ze vindt het een stevige uitdaging om al die verschillende dragers goed te beheren. Het gaat om de bewaaromstandigheden (conservering), de opties voor digitalisering (preservering) en de methodes om de informatie te ontsluiten.

Haar bezoek duurde een paar uur. In die tijd bekeek ze de collectie beroepsmatig en gaf ze in grote lijnen advies, toegespitst op de stand van zaken bij het KDC. Wat Carola van Dijk doet vloeit voort uit haar werk voor Audiovisueel Archief Gelderland (AVAG). Het doel van AVAG is het verwerven, behouden, beheren en beschikbaar stellen van AV-materiaal over de Gelderse geschiedenis én het bevorderen en geven van advies over kwalitatief goed AV-beheer in Gelderland. Carola van Dijk: "Ik ontmoet graag collega’s en bespreek samen welke stappen ze kunnen zetten om een AV-collectie in goede staat te houden voor de toekomst". 

Wilt u meer informatie of - net als het KDC - advies over uw AV-collectie, neem dan contact op met AVAG: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een stelling met audiovisuele media bij het KDCEen stelling met audiovisuele media bij het KDC

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal