Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Filmstill uit een van de amateurfilms van de Molukse familie RangkouwSinds kort staan 24 films van de Molukse familie Rangkouw uit Zevenaar op onze website. De amateurfilms geven een inkijkje in het familieleven van een Molukse familie in de jaren '70 en '80 in Gelderland. Ze zijn in kleur gemaakt met een super-8mm-filmcamera. 

Dagelijkse leven

Wat tref je in de amateurfilms aan? De films tonen beelden van gebeurtenissen uit het dagelijkse leven van de familie Rangkouw en hun (sociale) omgeving: onder meer huwelijken, begrafenissen, reizen naar IndonesiĆ« en de Molukken, familiebezoek, spelende kinderen en de viering van de onafhankelijkheidsproclamatie van de Republiek Maluku Selatan (RMS, Republiek der Zuid-Molukken).
 
Ruim een vijfde van de Molukkers die na de Indonesische onafhankelijkheid in de jaren 50 naar Nederland kwamen, vestigden zich in Gelderland. De KNIL-militiaren met hun gezinnen kwamen terecht in opvangkampen ('woonoorden'), omdat hun aanwezigheid aanvankelijk tijdelijk zou zijn. Dat pakte anders uit. De KNIL-militairen kregen collectief ontslag van de Nederlandse regering. De naar Nederland gekomen Molukkers voelden zich onrechtvaardig behandeld en in de steek gelaten door de Nederlandse Staat. Op MijnGelderland staat het verhaal van de Molukkers in Gelderland toegelicht. De familiefilms dateren uit een periode dat de 'Molukse kwestie' duidelijk op de maatschappelijk agenda stond, onder andere door de treinkapingen en het plan om koningin Juliana te gijzelen. Meer over de Molukse kwestie is te vinden op onder meer Wikipedia en de Correspondent

Makers van de films 

De makers van de films zijn Jozef Rangkouw (1923-1991) en zijn zoon Emang Rangkouw. Jozef Rangkouw was een KNIL-militair, die in 1951 vanuit IndonesiĆ« met zijn gezin naar Nederland kwam. Hij kreeg van de Nederlandse overheid een dienstbevel om na de Indonesische onafhankelijkheid naar Europa te komen. Rangkouw en zijn gezin vestigden zich in Zevenaar. Hij en zijn vrouw gingen in 1990 terug naar Molukken. Beiden overleden kort daarna.  

Tips om te bekijken:
Filmnummer 5-0001: reis naar Molukken
Filmnummer 9-0001: sport en spel, huwelijk en viering van de onafhankelijkheidsproclamatie van de RMS
Filmnummer 10-0001 : huiselijk taferelen, kerstviering, deels met geluid

Bekijk de archieftoegang en onlinefilms van de familie Rangkouw.

Filmstill: bezoek aan de Molukken, jaren 70/80. J. Rangkouw, CC-BY-4.0 licentie. 

 

 

 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal