Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

De burgemeester van Keulen knipt tijdens de opening het lint door.Op vrijdag 3 september bezocht algemeen directeur Fred van Kan de opening van het nieuwgebouwde stadsarchief van Keulen, het Historische Archiv der Stadt Köln. Ruim twaalf jaar geleden verdwenen het Keulse stadsarchief en enkele aangrenzende woningen plotsklaps in de grond met twee doden en een enorme schade als gevolg. Nu staat er weer een gloednieuw stadsarchief.

"Europa's modernste gemeentearchief"

Oberbürgermeisterin Henriette Reker knipte vrijdag het lintje door, waarmee het nieuwe innovatieve archiefgebouw officeel was geopend. Het gebouw, waar ook het Rheinische Bildarchiv is ondergebracht, kan 50 km¹ archieven herbergen. "Europa's modernste gemeentearchief", aldus de Stadt Köln in de Zeit-Online. Het pand is energiezuinig en -efficiënt en telt negen klimaatzones in de depots. Het archief maakt voor zijn energievoorziening gebruik van een ijsblok van 400.000 liter water diep in de bodem. De studiezaal biedt plaats aan 45 bezoekers voor hun historische arbeid. De bouwkosten bedroegen 90 miljoen euro. De Keulse burgemeestser Reker wees de aanwezigen bij de opening op het belang van het archief: "Wanneer men niet weet waar men vandaan komt, weet men ook niet waar men naar toe wil". Het stadsarchief wil een burgerarchief zijn, een open huis voor alle Keulenaren. Het nieuwe Keulse archiefgebouw

Schade nog lang niet weggewerkt

Op 3 maart  2009 stortte het Keulse stadsarchief in, veroorzaakt door fouten gemaakt bij de aanleg van een diepdamwand, nodig voor de bouw van een ondergronds metrostation. 30 strekkende kilometer archief, 65.000 oorkonden, 104.000 kaarten en 2000 handschriften van de middeleeuwen tot heden raakten bedolven onder het puin en vermengden zich met water. De meeste stukken kregen te maken met ernstige en zware schade. Uiteindelijk redden zo'n 3000 vrijwilligers 95% van de archiefdocumenten. De gemeente schat dat 6000 - 6500 manjaren nodig zijn om alle documenten te restaureren. Dat wil zeggen, aldus de gemeentewoordvoerder in de Zeit-Online, dat meer dan 200 personen dertig jaar bezig zijn.

Fred van Kan bezocht de opening, omdat hij lid is van de Fachbeirat Wiederaubaudes Historischen Archivs (Adviesraad Wederopbouw van het Historisch Archief van Keulen). Daarnaast hebben enkele collega's van het Gelders Archief na de ramp met het Keulse stadsarchief als vrijwilliger ter plekke meegewerkt aan de redding van archiefstukken. 

Het nieuwe Keulse archiefgebouw Lees meer in de Zeit Online, op RTL.de of op de website van het Keulse stadsarchief. Fred van Kan schreef een artikel over de herrijzenis van het Keulse stadsarchief in het vakblad InformatieProfessional 2019 (2).
Foto's: Fred van Kan en het Keulse stadsarchief.

 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal