Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Voorkaft van het boek over de kloostergoederen in Overasselt“Grote vorderingen zijn gemaakt in het inventariseren en digitaliseren van oude documenten en het via internet toegankelijk maken. Het Regionaal Archief Nijmegen en het Gelders Archief in Arnhem hebben de onderzoeker vandaag veel meer te bieden. Door deze vooruitgang zijn nieuwe mogelijkheden voor historisch onderzoek ontstaan waarvan men in de vorige eeuw slechts kon dromen”.

Overasselt

Auteur en gepensioneerd toxicoloog Harrie Joosten looft in zijn boek Kloostergoederen in Overasselt van de middeleeuwen tot heden de mogelijkheden die historisch onderzoekers tegenwoordig hebben bij archiefdiensten. We zijn daar uiteraard mee in onze sas.

Joosten beschrijft in zijn boek de geschiedenis van de kloostergoederen van de priorij St. Walrick en het klooster Graefenthal (bij Goch in Duitsland) bij Overasselt. St. Walrick is voor velen de bekendste, onder andere omdat de 15e-eeuwse ruïne van de Walrickkapel in het Overasseltse vennengebied de eeuwen heeft getrotseerd. Naast de kapelruïne staat de koortsboom met de talloze lapjes erin, opgehangen door mensen die geloven dat daarmee een ziekte verdwijnt. De geschiedenis van St. Walrick gaat terug tot de tijd van Karel de Grote, de vorst die het tiendrecht van Overasselt schenkt aan de abdij St. Valéry (Noord-Frankrijk). Het klooster Graefenthal heeft Gelderse wortels. Graaf Otto II van Gelre stichtte het klooster in 1248. Tien jaar later schonk een Overasseltse pastoor zijn goederen aan Graefenthal. Alles heeft zo een begin.

Hoenderloo

Kaft van het boek over de geschiedenis van Hoenderloo

Een ander boek dat recent verscheen, gaat over het Veluwse dorp Hoenderloo. Het ontstond als landbouwnederzetting van plaggenhutten. De bekende dominee Ottho Gerhard Heldring kwam er onder barre weersomstandigheden langs in 1839 tijdens zijn Veluwse wandeling. De bemoeienissen van Heldring en zijn vrienden met Hoenderloo leidden de economische ontwikkeling van het heidedorp in. Heldring noemde het de “kolonisatie van Hoenderloo”, aldus bedrijfseconoom Henri A. Peers in zijn boek Hoenderloo van plaggenhut tot toeristenplaats. Het dorp groeide uit tot een bloeiende toeristenplaats. Bekende namen als Boer Harmsen, zakenman Anton Kröller en schrijver A. Den Doolaard duiken in het verhaal op.

De auteurs van beide boeken gebruikten beeldmateriaal of gegevens uit de collectie van het Gelders Archief.

Harrie Joosten. Kloostergoederen in Overasselt van de middeleeuwen tot heden. Verschenen als Cahiernr. 6 in de Erfgoedreeks van het Erfgoedplatform Gemeente Heumen. 2021. www.erfgoedheumen.nl  
Henri A. Peers. Hoenderloo van plaggenhut tot toeristenplaats. Voetafdrukken in Veluwse zandgrond. 2021. Verkrijgbaar bij onder andere boekhandel Nawijn & Polak, Marktplein 24 in Apeldoorn en bij Wolfswinkel Groentechniek, Krimweg 13A in Hoenderloo.        

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal