Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Hoog water in de Nederrrijn, vlak voor de deur van het Gelders ArchiefIn de collectie van het Gelders Archief vind je snel terug hoe Gelderlanders in het verleden worstelden met het water. In bijvoorbeeld de jaren 1784, 1855 en 1926 teisterde de watergesel delen van Gelderland. Afgelopen weekend stond het water voor de deur van het Gelders Archief in de Nederrijn behoorlijk hoog. Zondagochtend 18 juli bereikte het Rijnwater bij Lobith de hoogste piek: ruim 14 meter. Het is de hoogste afvoer van Rijnwater bij Lobith ooit in een zomer gemeten, aldus dagblad De Limburger. Maar in tegenstelling tot de Maas leverde de Rijn nu nauwelijks problemen op. 

Hoog water in de Nederrrijn, vlak voor de deur van het Gelders Archief

Liep de collectie van het Gelders Archief gevaar door het hoge water?

Nee, onze collectie liep geen gevaar. Als je op het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN3, de digitale hoogtekaart van Nederland) kijkt, zie je dat het archiefgebouw iets hoger ligt dan zijn directe omgeving. Tussen het Rijnwater en de weg over de Westervoortsedijk ligt nog een opgehoogde kade. Algemeen directeur Fred van Kan maakte zich dan ook geen moment zorgen: "Het Gelders Archief ligt voldoende hoog. Bovendien bevindt de collectie zich niet in een kelder of op de begane grond, maar op de eerste verdieping en hoger". Voordat het archiefpand is gebouwd, keken deskundigen nauwkeurig naar de mogelijke gevaren voor de collectie in de omgeving.

Hoog water in de Nederrrijn, vlak voor de deur van het Gelders Archief

Wil je meer weten over ons archiefgebouw, lees dan deze pagina. Ben je geïnteresseerd in een korte rondleiding door onze depots, bekijk dan deze vlog

Hoogwater in de Nederrijn, vlak voor de deur van het Gelders Archief

     

Hoogwater in de Nederrijn, vlak voor de deur van het Gelders Archief

 Hoogwater in de Nederrrijn, voor de deur van het Gelders Archief