Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Zwarte Kees, cover van een boekEen kleinzoon die onderzoek doet naar zijn grootvader. Die blijkt een heldhaftig verleden te hebben als verzetsman, die sneuvelde bij een vuurgevecht met de Sicherheitsdienst (SD) tijdens de Tweede Wereldoorlog. De naam van deze held - Zwarte Kees - is tevens de titel van de biografie, die kleinzoon Paul Westmeijer publiceerde.

Familieleden die het verleden van hun familie uitspitten. Het is voor ons een bekend verschijnsel, op onze website of in de studiezaal. De een is ge├»nteresseerd in de stamboom van zijn/haar familie, wil meer weten over het ontstaan van een familiebedrijf of onderzoekt de geschiedenis van het huis waar de familie al generaties lang woont. Niet voor niets is het tv-prgramma Verborgen Verleden zo populair. De ander heeft een bijzondere voorouder en schrijft zijn/haar levensloop op. Paul Westmeijer deed dat voor zijn grootvader en zocht daarvoor onder andere naar gegevens in de collecties van het Gelders Archief. 

Westmeijers grootvader Kees Ruizendaal - Zwarte Kees - streed in de meidagen van 1940 bij de Grebbeberg tegen de Duitse invasie. In de Achterhoek werkte hij als marechaussee en organiseerde hij verzet tegen de bezetters, zoals liquidaties van verraders, helpen van onderduikers  en overvallen op distributiekantoren. Ruizendaal liet het leven na een verraden wapentransport. Auteur Paul Westmeijer schrijft onder meer over de verbeten jacht van de SD op het Achterhoekse verzet, dat de Duitsers met wortel en tak wilden uit roeien.

De Gelderlander schreef een artikel over het boek.  

Paul Westmeijer. Zwarte Kees, partizaan in de Achterhoek. Verkrijgbaar via https://zwartekees.com of de lokale boekhandel in de Achterhoek. ISBN 978 90 9034015 9              

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal