Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Decoratieve foto van een strookje 9,5mm-film. Wel eens gehoord van filmformaat 8- of 16mm? Vast wel. Dat waren populaire smalfilmformaten. Kort geleden ontvingen wij de filmcollectie van C.W. te Kaat, lid van de Arnhemse Smalfilm Amateurs (ASA). Hij filmde met het minder bekende formaat 9,5mm-film.

Het 9,5mm-filmformaat was populair onder Europese amateurfilmers sinds het in zwang komen ervan in de jaren 20 van de 20e eeuw. De gebroeders Emile en Charles Pathé introduceerden het bijzondere filmformaat in 1922 voor huisvertoningen en filmamateurs. Volgens de kleinzoon van C.W. te Kaat knutselde zijn grootvader een geluidsstrip naast het beeld. Bovendien bouwde hij een eigen projector om de 9,5mm-film af te spelen.

De ASA was al in de jaren 50 van de vorige eeuw actief. Zo gaven de filmamateurs op 10 januari 1955 een demonstratieavond voor 8mm-geluidsfilms in het Arnhemse Royal. Een jaar later organiseerden ze een onderlinge wedstrijd, waarbij ze onder andere een film maakten met de titel ‘De inbreker’. De Arnhemse Courant sprak dat jaar van een niet zo omvangrijke, maar wel zeer gezellige club.

De 9,5mm-films van Te Kaat staan voorlopig nog niet op onze website. Onze collega van audiovisuele archieven onderzoekt op welke wijze ze de films het beste digitaliseert, zodat beeld en geluid samen beschikbaar zijn.