Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Decoratieve afbeelding van tekenaar Christiaan Andriessen (1775-1846)Op donderdag 25 maart lanceren het Gelders Archief en tien andere regionaal historische centra samen met Netwerk Digitaal Erfgoed een handig hulpmiddel voor het maken van beleid op bestandsformaten om digitale collecties van erfgoedinstellingen duurzaam toegankelijk te houden: de Wegwijzer Voorkeursformaten. Je bent van harte uitgenodigd om de lancering digitaal bij te wonen!

Wat is de Wegwijzer Voorkeursformaten?

De Wegwijzer Voorkeursformaten helpt instellingen bij het opzetten van beleid op voorkeursformaten via een interactief stappenplan en biedt een overzicht van bestandsformaten die erfgoedinstellingen gebruiken. Zo ontstaat een open kennisbank over het gebruik van bestandsformaten in Nederland. Hiermee bevordert de Wegwijzer dat instellingen elkaar helpen en bevragen.

Wat zijn voorkeursformaten?

Wie digitaal materiaal langdurig wil bewaren, moet meer weten over de dragers ervan: de bestandsformaten. Zulke bestandsformaten zijn er in allerlei soorten en maten. Maar welke is het meest geschikt voor langdurig bewaren van de informatie? En welke past in het duurzaamheidsbeleid van je instelling? Een instelling kan ervoor kiezen bepaalde formaten aan te wijzen waarin ze het digitale materiaal bij voorkeur wenst te ontvangen en bewaren. Deze formaten worden ook wel ‘preferred formats’ genoemd, oftewel: voorkeursformaten. De wegwijzer helpt een instelling bij het maken van de keuze voor de voorkeursformaten.

Samenwerken en kennis delen

De Wegwijzer Voorkeursformaten is ontwikkeld binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). Het NDE draagt het beheer van de wegwijzer op 25 maart over aan de elf regionaal historische centra (RHC’s), waaronder het Gelders Archief. De RHC’s vinden het belangrijk kennis en expertise te delen met andere spelers in het erfgoedveld. En kennis uit andere sectoren levert weer inzichten op die van nut zijn voor de archiefsector. Daarnaast start tegelijk met de de wegwijzer de Expertisegroep Voorkeursformaten die blijft werken aan de ontwikkeling van de Wegwijzer Voorkeursformaten. De Expertisegroep is een overleg van deskundigen op dit terrein.

Lancering op 25 maart 2021

Tegelijk met de lancering van de Wegwijzer Voorkeursformaten op 25 maart om 11.00, beginnen ook de wegwijzers Duurzaamheidsbeleid en Certificering. Ben je nieuwsgierig naar de wegwijzers? Schuif dan aan bij de start en neem deel aan één of meerdere van de interactieve workshops. De lancering kun je bekijken door op deze link te klikken: zoom.us/j/99332281218. Aanmelden voor de workshops doe je hier.

Meer informatie

Wil je de Wegwijzer Voorkeursformaten bekijken? Dat kan via www.wegwijzervoorkeursformaten.nl
Heb je vragen? Neem dan contact op met de Expertisegroep via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., opdrachtregisseur Duurzame Toegang Fysieke en Digitale Informatieobjecten bij Tresoar en projectleider namens de elf regionaal historische centra.

Afbeelding: tekening gemaakt door Christiaan Andriessen (1775-1846), afkomstig uit het Stadsarchief Amsterdam.