Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Technische tekening uit het dagboek van ingenieur Telders“De 28 July werd een proefpaal geslagen voor pijler VI, doch door het onklaar raken van den Darmstadter stoomhei moest deze arbeid worden gestaakt”. Dit schrijft Jean Marie Telders (1842-1900) in 1875 in zijn dagboek over de aanleg van de Rijnspoorbrug tussen Arnhem en Oosterbeek. Een bezoeker vroeg ons het dagboek te scannen.

Telders, afkomstig uit een patriciërsgeslacht, werkte als civiel ingenieur, onder andere voor de Staatsspoorwegen. Hij was onder meer betrokken bij de bouw van de Moerdijkbrug en voorbereidingen om de Zuiderzee droog te leggen. Telders schopte het tot hoogleraar waterbouw (1884) en directeur van de Polytechnische School in Delft (1897), de voorloper van de latere Technische Universiteit. Voorzijde van het technische dagboek

Oog voor details

In 1873 kwam een wet tot stand die bepaalde dat er een spoorlijn kwam tussen Nijmegen Arnhem. Telders en waterstaatingenieur Grégoire van den Bergh kregen de leiding over het aanleggen van de spoorbrug bij Arnhem op dit traject. Volgens het Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek (deel 7, 1927) had Van den Bergh veel vertrouwen in Telders. Zoveel, dat Telders daarom de berekeningen voor zowel de Arnhemse als de Nijmeegse spoorbrug mocht maken. Het technische dagboek dat Telders bijhield van de aanleg van de Rijnspoorbrug getuigt van grote nauwkeurigheid en oog voor details. Hij maakte ook enkele technische tekeningen in het dagboek.

Nadat de Rijnspoorweg klaar was, ging Telders in april 1880 de aanleg van het spoortraject van Amersfoort naar Kesteren leiden.

Gratis scans

Collega’s scanden het dagboek van Telders na een verzoek van een bezoeker. Het dagboek bevindt zich in de ‘Handschriften Gemeente Arnhem’. Veel particuliere archieven vallen onder onze service van scanning on demand. Belangstellenden kunnen gratis scans hieruit aanvragen. In juni en juli 2020 zijn een flink aantal huis- en familiearchieven beschikbaar gekomen voor scanning on demand. Hoe scanning on demand precies werkt en welke archiefstukken hiervoor in aanmerking komen, leest u op onze website.

Bron / afbeeldingen: Tekening uit en voorkoaft van het dagboek van J.M. Telders. Gelders Archief 1519 - 92.