Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Stamboom van de familie Von Aldenburg  in de vorm van een aloë, circa 1730Tijdens het verwerken van een verzoek om scanning on demand kwamen onze scanmedewerkers een opmerkelijke stamboom tegen. Charlotte Sophie (Bentinck) van Aldenburg (1715-1800) maakte van haar eigen familie een stamboom in de vorm van een aloë: ‘Die Olldenbürgische Aloe’.

Aloë’s zijn succulenten (vetplanten) afkomstig uit Afrika, Arabië en andere warme streken. Sommige soorten aloë’s worden gebruikt in geneesmiddelen of cosmetica. Enkele soorten lijken een beetje op de agaven die oorspronkelijk uit Amerika komen. Charlotte Sophie maakte de aloë-stamboom op ongeveer 15-jarige leeftijd, rond 1730. Ze kende de wortelrozet en de bloeiwijze van de aloë. Die komen terug in haar stamboom.

Dol op eigen stambomen

Adellijke families waren in het verleden dol op hun eigen stambomen. Het verschafte hun glorie en status. Ze probeerden soms hun (erf)rechten ermee aan te tonen. Of aan te tonen dat een bruid of bruidegom van zeer goede huize kwam. Daarnaast was het uitpluizen van een stamboom door een jeugdige telg van de adellijke familie een nuttige en plezierige bezigheid. Het verstevigde de familieband en bevorderde een rijke fantasie.

Meer dan 900 jaar

Hella Haasse beschreef het tumultueuze leven van Charlotte Sophie van Aldenburg in twee historische romans en maakte haar bekend. Charlotte Sophie liet meer dan 25.000 brieven na, die gescand en op internet vindbaar zijn. Ze tekende de aloë-stamboom met flinke ijver. Die beslaat meer dan 900 jaar en start bij ‘Magnus Rex Saxonia Wedekindus’ (de geweldige Saksische koning Wedekindus). Conrad, Adelheit, Didrich, Imodus, Wigbert, Bruna. Tal van namen zitten aan de bloeiende stengel, met her en her aantekeningen en bijzonderheden, zoals welke tak van wie afstamt of wie welke heerlijkheid bezit.Toelichting op de stamboom van de familie Von Aldenburg

Serieus

In 1883 verscheen voor het eerst het toonaangevende genealogische en heraldische tijdschrift De Nederlandsche Leeuw. In de tweede helft van de 19e eeuw groeide de belangstelling voor serieuze beoefening van genealogie. Steeds meer archieven en bronnen kwamen ter beschikking van onderzoekers.

Gratis scans

Veel particuliere archieven vallen onder onze service van scanning on demand. Belangstellenden kunnen gratis scans hieruit aanvragen. In juni en juli 2020 zijn een flink aantal huis- en familiearchieven beschikbaar gekomen voor scanning on demand. Hoe scanning on demand precies werkt en welke archiefstukken hiervoor in aanmerking komen, leest u op onze website

Bron / afbeeldingen: Gelders Archief 0613 – 2061, samensteller Charlotte Sophie Bentinck - Von Aldenburg, circa 1730.