Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Foto van de kaft van het boek Oudtante Jo kan tevreden zijn. De brieven die zij ontving tussen september 1944 en maart 1946 zijn veilig bij het Gelders Archief ondergebracht door haar tantezegger Gert de Groot. Zijn oudtante Jo Mekkink (1903-1985)  - een ongetrouwde zus van zijn oma - was boekhoudster bij een notariskantoor en gesteld op het zorgvuldig bewaren van haar oorlogsdocumenten. Wat maakt de brieven aan oudtante Jo zo bijzonder?

Gert de Groot selecteerde 45 brieven uit de correspondentie aan oudtante Jo uit de periode september 1944 tot en met september 1945 en stelde er een boek mee samen. De brieven zijn afkomstig van familieleden uit het westen van het land en van (geëvacueerde) vrienden en collega's uit Arnhem. Oudtante Jo woonde in Arnhem, moest tijdens de Slag om Arnhem evacueren naar Ede en keerde na de bevrijding terug in Arnhem. De briefschrijvers weiden uit over dramatische oorlogsgebeurtenissen, van Dolle Dinsdag tot en met de bevrijding, en hun dagelijkse zorgen. De brieven van na de bevrijding geven onder andere een beeld van het moeizaam oppakken van het leven in het zwaar beschadigde Arnhem en elders.

"Dat de Heere jullie verder mag sparen, die het tot hier toe deed, in deze vreselijke oorlogsch tijd, om te moeten vluchten van huis, en haard. Te denken dat ons Arnh, en omstreken er zoo uit zal zien is in een woord vreselijk. ...Elke dag, en nacht, maar bommen, en dood en verderf brengen van menschen, en huizen, dan roep je maar, och Heere hoe lang nog." Dit schreef Jo's moeder op 27 februari 1945 vanuit Den Haag aan haar jongste dochter, die geëvacueerd was uit Arnhem. Het boek is gelardeerd met foto's, afbeeldingen van brieven en documenten.

De brieven van oudtante Jo zijn ondergebracht in de Documentatiecollectie Tweede Wereldoorlog 1557 - 1542 van het Gelders Archief. 

Gert de Groot. Brieven aan Jo. Haarlem, 2020. ISBN 9789064558948.