Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

NOB LABELS CMYK DEELNEMER DONKERGRIJSGelderland was, na ruim vier jaar Duitse bezetting, maandenlang het strijdtoneel in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. Het begon in september 1944 met de geallieerde operatie Market Garden en de Slag om Arnhem. Daarna volgde maanden van frontlinie in het zuidelijke deel van Gelderland. Het einde viel in april 1945, toen de provincie Gelderland stap voor stap werd bevrijd. De Duitse inval in 1940, de bezetting, Market Garden, de slag om die ene brug en de bevrijding: de Tweede Wereldoorlog is sterk in onze collectie vertegenwoordigd en dat is dan ook de reden dat wij zijn aangesloten bij Netwerk Oorlogsbronnen.

Geallieerde militairen bij een spoorwegovergang in Wolfheze, september 1944

Oorlogsbronnen.nl

"Innovatieve computeralgoritmes, meer aandacht voor achtergronden bij bronnen en verdiepende contextinformatie over historische gebeurtenissen en betrokken personen. Het geheel vernieuwde Oorlogsbronnen.nl komt 15 oktober online en is hét startpunt voor alles wat je wil weten over Nederland in oorlogstijd. Netwerk Oorlogsbronnen loopt voorop in de toepassing van innovatieve technieken om bronnen uit de Tweede Wereldoorlog inhoudelijk te verbinden. Al die innovaties komen nu samen op de vernieuwde website. Innovatieve computeralgoritmes, meer aandacht voor achtergronden bij bronnen en verdiepende contextinformatie over historische gebeurtenissen en betrokken personen.

Oorlogsbronnen.nl vormt het centrale online punt waar alle beschikbare digitale bronnen over de Tweede Wereldoorlog samenkomen, of het nu gaat om foto’s, objecten, kunstwerken, monumenten, krantenartikelen, archiefbeschrijvingen, boeken, films of interviews. En niet alleen over bekende oorlogsgebeurtenissen, zoals het bombardement op Rotterdam of de Februaristaking, maar ook over de regionale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Op de website staan ruim elf miljoen bronnen uit honderden collecties, vervlochten met historische kennis. Dit maakt het Nederlandse oorlogserfgoed beter vindbaar en bruikbaarder dan ooit, voor iedereen die geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog. Oorlogsbronnen.nl wordt continu aangevuld met nieuw beschikbare bronnen, informatie over gebeurtenissen, personen en plaatsen, en artikelen over interessante onderwerpen."

Uit onze eigen collectieVernielde spoorbrug over de Rijn bij de Rosandepolder, 1945

We beheren talloze bronnen over en uit de Tweede Wereldoorlog in onze collectie. Een willekeurige greep daaruit:

Gelderland in oorlogstijd in foto's en films

Foto's, die Nico Kramer in het verwoeste Arnhem maakte vlak na de bevrijding (Nico Kramer was een Arnhemse fotograaf) 

Documentatiecollectie Tweede Wereldoorlog (vanaf de jaren '50 van de 20e eeuw gevormd door het toenmalige Gemeentearchief Arnhem, bijeen gebracht voor het schrijven van de geschiedenis van de stad in 1940-1945)  

Collectie Th. Peelen (Theo Peelen woonde in Oosterbeek. Hij verzamelde documenten, foto's en knipsels en schreef verhalen over onder meer de Slag om Arnhem)

Collectie Boeree (Th. A. Boeree documenteerde de geallieerde operatie Market Garden en de gevechten bij Arnhem en Oosterbeek in september 1944)

Zwarte Avonden in Arnhem (Clandestiene optredens van musici, acteurs, schrijvers en anderen bij mensen thuis; vaak kunstenaars uit het verzet of die weigerden lid te worden van de Nederlandse Kultuurkamer)

Of kijk bij een selectie van 31 archieftoegangen rond het thema Tweede Wereldoorlog.

Foto's
Boven, rechts: Geallieerde militairen bij een spoorwegovergang in Wolfheze, september 1944. Gelders Archief 1560 - 5837, Public Domain Mark 1.0 licentie, https://bit.ly/3nJymHN.
Onder, rechts: Vernielde spoorbrug over de Rijn bij de Rosandepolder, 1945. Gelders Archief 1570 - 394, D. Renes, CC-BY-4.0 licentie, https://bit.ly/3lDalAd

 

 

 

 

 

 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal