Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Eerste wandelkaartje landgoed De Hoge Veluwe, begin jaren dertigDe hier afgebeelde wandelkaart van het landgoed Hoge Veluwe dateert van vóór de oprichting van het Nationale Park De Hoge Veluwe in april 1935. Hoe komt dat?

In zwaar weer

Anton Kröller en zijn vrouw Helene Kröller-Müller kochten tussen 1909 en 1921 gronden op de Veluwe die de basis zouden vormen voor het latere nationale park. Zij omheinden hun bezittingen en zetten er grofwild uit. Toen het bedrijf van de Krollers, Wm H. Müller & Co, in zwaar weer raakte, moest er een oplossing voor het Veluwse landgoed worden gezocht om verkoop en veiling ervan te voorkomen. Terwijl Anton Kröller naar een oplossing zocht, ging zijn landgoed in de zomer van 1931 voor de eerste keer open voor het publiek.

Nooduitgang bij huis jachtopziener

De ANWB zette de eerste wandelroutes op het landgoed Hoge Veluwe begin jaren dertig uit. Het eerste wandelkaartje, dat los verkrijgbaar was, is nogal eenvoudig uitgevoerd. Bezoekers kunnen op vijf plekken het landgoed in en uit: bij Oud-Reemst (waar een theehuis is), Deelen, Hoenderloo en Otterlo. De huidige ingang van Schaarsbergen komt er pas na de Tweede Wereldoorlog. Er is zelfs een nooduitgang voor na 21.00, bij het woonhuis van de jachtopziener bij Hoenderloo. Op het kaartje staat duidelijk aangegeven hoe je er kunt komen met auto en fiets. De landgoedbeheerder heeft onder meer banken geplaatst bij de Compagnieberg en de Deelense Was. Verschillende bezienswaardigheden staan vermeld, zoals het Jachthuis Sint Hubertus, het beeld De Wet, de Steynbank en de Franse Berg. Het Kröller-Müller Museum ontbreekt op de kaart om de eenvoudige reden dat het nog niet was gebouwd.

In de ANWB Reisgids De Hooge Veluwe uit 1934 staat al een duidelijk betere kaart dan het eerste wandelkaartje, dat hier is afgebeeld. Een jaar later wordt de Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe opgericht en verschijnt er jaarlijks een brochure met kaart.

Verschillende kaarten en plattegronden van het Nationale Park De Hoge Veluwe zijn gedigitaliseerd en zijn te vinden op onze website. Het Gelders Archief beheert het archief van de Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe

*deels ontleend aan Het Hoge Veluwe Boek, 2010.

Afbeelding: 0909-477, Public Domain Mark 1.0 licentie, https://bit.ly/3chpNyl