Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Foto van een archiefstukAlgemeen directeur Fred van Kan, die de inventarisatie van het hertogelijk archief eerder dit jaar afrondde, wees ons op een bijzonder archiefstuk in dit hoofdzakelijk middeleeuwse bestand (0001-1733-1925), waarachter een 'ongelukkig' verhaal schuil gaat.

Michesula, hertogin van Barbanië en Kania en barones in Hongarije, verzocht hertog Karel van Gelre om bij te dragen aan het losgeld voor haar man en zonen. Die laatsten waren door de Turken gevangen genomen. Het stuk dateert uit de periode 1492 - 1538, de periode dat Karel hertog van Gelre was. Het was de tijd dat het Ottomaanse Rijk op de poorten van Zuidoost-Europa klopte. Michesula was waarschijnlijk een dochter van Vlatko, de laatste hertog van Sint-Sava (Hercegovina). De Ottomanen (Turken) voegden in 1464 Bosnië en Hercegovina aan het rijk van de sultan toe. Ze belegerden in 1514 Rame in Hercegovina en namen het gehele gezin van vorst Georgius gevangen. Na betaling van 10.000 dukaten kwamen zijn vrouw en een zoon vrij. Deze smeekten bij andere landheren en hoge prelaten om bij te dragen aan het losgeld van 24.000  dukaten. Paus Leo X beloofde degenen die bijdroegen aan het resterende losgeld een aflaat van 25 jaar. Die jaren hoefde je dan niet in het vagevuur door te brengen. Scheelde toch maar mooi.

Het archief van de Gelderse graven en hertogen valt onder onze dienstverlening van scanning on demand: gratis aanvragen van scans van archiefstukken, zodat een bezoek aan de studiezaal niet nodig is. Welke archieven daaronder vallen en welke voorwaarden gelden, leest u hier