Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

fbeelding van de staafkerk van Borgund van omstreeks 1900

Hoe komt een afbeelding van de staafkerk van Borgund van omstreeks 1900 in het Huisarchief Ruurlo? Borgund ligt in Zuid-Noorwegen. Staafkerken zijn houten kerken in een typische verschijningsvorm, die hoofdzakelijk in Noorwegen en Zweden staan. Ze dateren uit het begin van de kersteningsperiode van het hoge noorden. De staafkerk van Borgund dateert van 1180 en is met zijn drakenkoppen één van de meest opvallende in zijn soort.

Het Gelders Archief is rijk aan huis- en familiearchieven. Hierin zijn veel historische prentbriefkaarten en oude foto’s te vinden van bestemmingen en bezienswaardigheden in het buitenland. De adel en nouveau riche waren veel eerder in staat om verre reizen te maken dan de arbeiders- en lagere middenklasse. Zo waren onder meer de Alpen, de Noord-Italiaanse Meren, Spanje, Duitsland, Frankrijken andere Europese bestemmingen voor 1920 al erg populair onder rijke en adellijke families. De eerste Nederlandse reisorganisator, Lissone, werd in 1876 opgericht. Het vroege toerisme in de 19e eeuw stond niet meer alleen in het teken van de vorming van jonge mannen (grand tours), maar had ook als doel verruiming van de blik, nieuwsgierigheid, comfort en genieten.

In het Huisarchief Ruurlo bevinden zich tal van foto’s en prentbriefkaarten van reisbestemmingen vanaf de laatste laatste decennia van de 19e eeuw. De leden van de familie Van Heeckeren van Kell konden zich eenvoudigweg het reizen al vroeg veroorloven. Vandaar de aanwezigheid van de foto van de Noorse staafkerk in het archief.  

Een ander archief van waar veel buitenlandse ansichtkaarten terug te vinden zijn, is het familiearchief Hoek

Henriëtte Maria de Beaufort en haar man in VenetiëMaar bijvoorbeeld ook in persoonsarchieven zijn reisfoto's terug te vinden. De schrijfster en historica jkvr. Agatha Henriëtte Maria de Beaufort (H. Laman Trip-de Beaufort, 1890-1982) reisde graag. Zo is ze in 1915 met haar man terug te vinden in een gondel in Venetië. Drie jaar later maakte ze met haar echtgenoot een reis naar de Verenigde Staten.

Foto's
Boven: Staafkerk van burgund, circa 1900. Bron: Gelders Archief 0894 - 1617-0013, H. Abel's kunstforlag/Christiana,  Public Domain Mark 1.0 licentie, https://bit.ly/32jHFUX.
Onder: Henriëtte Maria de Beaufort en haar man in Venetië, 1915. Bron: Gelders Archief 0782 - 13-0023, Public Domain Mark 1.0 licentie, https://bit.ly/3j8Psvl.