Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Foto van een huwelijk in Arnhem in 1946De honderden vrijwilligers die meewerkten aan het invoeren van gegevens van tienduizenden Gelderse huwelijksakten uit de periode 1923 tot en met 1942 zien hun werk beloond. De 190.000 scans van de huwelijksakten en de erbij behorende gegevens staan met ingang van 1 oktober online.

De vrijwilligers hebben via de crowdsourcingswebsite Vele Handen (project ‘Wittebroodsweken’) 2.400 registers met Gelderse huwelijksakten ‘verwerkt’. Het aantal huwelijksakten per register liep sterk uiteen: van 1 huwelijksakte in Balgoy tot meer dan 700 in een Arnhems huwelijksregister.

Wie profiteert ervan?

Projectcoördinator Franka Salomons vertelde in een interview kort geleden wie van  het werk van de vrijwilligers gaat profiteren: “De vrijwilligers zelf natuurlijk, voor hun eigen stamboomonderzoek. Mensen die met hun stamboom bezig zijn, kunnen nu de informatiegaten vullen, zoals exacte huwelijksdata of –plaatsen. Het werk wordt ook gebruikt voor statistisch onderzoek. De familienamenbank haalt de gegevens ook bij ons op. Dan kun je zien hoeveel mensen een bepaalde achternaam hadden en waar die achternaam voorkwam. En verder allerlei wetenschappers die met namen en beroepen bezig zijn.”

Foto: Een huwelijk in Arnhem in 1946. 1533-19975, P.J. de Booys, CC-BY-4.0 licentie, https://bit.ly/3kuJqXw