Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Spotprent Alexander Ver Huell 'De graaf van Krukuma tot Mierikswortel op het ijs"'De graaf van Krukuma tot Mierikswortel op het ijs', zo luidt de titel van deze spotprent, getekend door Alexander Ver Huell (1822-1897). Hij was een begenadigd tekenaar en karikaturist. Ver Huell verzamelde kunstwerken, legde een autografencollectie aan en was een mecenas. 

Maar Ver Huell gedroeg zich ook als een zonderling. Historicus Jan Bervoets, die promoveerde op een proefschrift over Ver Huell, vroeg zich in oktober 1997 in het tijdschrift Arnhem de Genoeglijkste zelfs af: "Hoe gek was Alexander Ver Huell?." Op latere leeftijd zonderde hij zich steeds meer af in zijn woonplaats Arnhem en zag hij complotten tegen hem ontstaan. Hij voelde zich misdeeld door de rijksoverheid als het ging om decoraties. Hoezeer, dat blijkt uit een fragment uit zijn dagboek, voorgelezen door publieksmedewerker Anthony Livius in onderstaande vlog. Marjolein Jacobs - Driessen inventariseerde het archief van Ver Huell en vertelt in de vlog kort en krachtig erover.

Het archief van Alexander Ver Huell raadplegen?

Afbeelding: De graaf van Krukuma tot Mierikswortel op het ijs, 2e helft 19e eeuw. Bron: Gelders Archief 2039 - 4044-0032, tekenaar Alexander Ver Huell, Public Domain Mark 1.0 licentie, https://bit.ly/31OJo5O.