Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Onze vrijwilligers van Vele Handen hebben tijdens de ‘Wittebroodsweken’ verschillende bijzondere en aardige vondsten boven water gehaald. Tijdens het invoeren van de gegevens van Gelderse huwelijksakten uit de periode 1923 tot en met 1942 oogsten ze onder meer verdriet, geluk en curiositeiten. Wat kwamen onze vrijwilligers zoal tegen?

- Een huwelijk uit 1941 dat op het laatste moment niet doorging, omdat het bruidspaar niet kwam opdagen.

- Huwelijken waarbij een of meerdere ouders geen toestemming gaven (en zelfs wegblijven). Wat voor tragische verhalen gaan hier achter schuil?

- Een bruidegom uit Arnhem kreeg vanwege ‘zwakheid van vermogens’ geen toestemming van zijn curator om te trouwen, maar van de kantonrechter wél.

- Een bruidegom trouwde op 81 jarige leeftijd met een bruid van 58, nadat hij reeds vier keer weduwnaar was geworden.

- Een "doofstomme lompensorteerder" huwde een gescheiden van vrouw met al negen kinderen.

Huwelijksakte Nijenhuis en Berendsen, 1942.- Gesina Willemina Johanna Nijenhuis trouwde in augustus 1942 met de handschoen met Hendrik Frederik Berendsen. De bruidegom was afwezig, omdat hij als militair fotograaf aan het Oostfront zat. Berendsen overleed op 31-1-1944 in Olschano (Oekraïne). 

- Foutjes van ambtenaren van de Burgerlijke Stand: een bruid in 1937 beschrijven als “een meerjarige zoon van” en een bruidegom kwalificeren als ‘mukeker’, wat waarschijnlijk winkelier moest zijn. 

- Opmerkelijke, verdwenen of onbekende beroepen die in de akten opdoken: chemigraaf (grafische beroep), boorgieter, mangelmeisje, Fröbelonderwijzeres, muntmeteropnemer, lantarenpoetser, stadsomroeper, petroleumventer, kolendrager, scheepsjager (verhuurde zich met paard om schuiten voor te trekken), boterbezorger, herbergierster en een jammaker uit Tiel. En wat te denken van een eierteller, zilvervosfokker of inknijpster in een gloeilampenfabriek?

- Huwelijksakten van bekende Nederlanders passeerden: Bram Hammacher (kunstcriticus en directeur van het Rijksmuseum Kröller-Müller), Lucie Burgers (van de bekende Arnhemse dierentuin), Sicco Leendert Mansholt (Landbouwminister en Europees commissaris) en Menno ter Braak (schrijver).

- Een opmerkelijk feest in Gendringen: in 1934 trouwden twee zussen en een broer op dezelfde dag.

Afbeeldingen:
Boven: Huwelijk in de familie Tiemens, circa 1930. Bron: Gelders Archief 1583-12489, Public Domain Mark 1.0 lic., https://bit.ly/3eLAIQz .
Onder: Huwelijksakte Nijenhuis en Berendsen, 1942. Gelders Archief - Wisch, NL-AhGldA_0207A_13430-05-0072 -.