Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Het project ‘Wittebroodsweken’ waaraan honderden vrijwilligers meewerkten is klaar. Via de crowdsourcingswebsite Vele Handen zijn gegevens van tienduizenden Gelderse huwelijksakten uit de periode 1923 tot en met 1942 in de computer ingevoerd voor tienduizenden belangstellenden. Projectcoördinator Franka Salomons blikt dankbaar en tevreden terug.

Hoe is het project van de ‘Wittebroodsweken’ verlopen?

“Heel goed. Het is net als onze eerdere crowdsourcingsprojecten supersnel verlopen met zeer enthousiaste vrijwilligers, die elke dag weer aan het werk gingen. En elke dag onvermoeibaar doorgingen. Ze kwamen regelmatig met bijzondere akten of leuke vondsten aanzetten. Ze werkten tot het ‘bittere einde’, tot de laatste akte door."

Welke verwachtingen had je van het project?

“Het waren dit keer veel meer scans dan bij de vorige projecten met geboorte- en overlijdensakten. Bij de eerdere projecten hadden we rond 55.000 scans, nu waren het er 190.000. Dat is een aanzienlijk hoger aantal. Maar het betrof nu huwelijksakten, waarbij één akte vaak op twee scans staat. Dat maakt het aantal in te voeren akten weer kleiner. Ik had stilletjes de hoop dat de vrijwilligers het konden klaren in dik een half jaar. En dat is uitgekomen. We zijn gestart in december en nu in juli is de klus af.”

Heeft de coronacrisis nog gevolgen gehad voor het project?

“In de eerste twee weken in maart dat dit speelde dachten we van wel. Er melden zich wat meer vrijwilligers aan en er werden wat meer akten ingevoerd. Maar als ik terugkijk met de statistieken in de hand, dan zijn in april juist minder gegevens ingevoerd, en in maart niet gek veel meer dan in januari of februari. Ik denk dat in het begin van de crisis sommige mensen dachten: ‘Wat zal ik eens gaan doen?’. Maar dat zijn niet de volhouders geweest, zoals de vrijwilligers die al jarenlang bij Vele Handen zitten. Dus veel invloed heeft de coronacrisis niet op het project gehad.”

Heb je nog verschillen met eerdere Vele Handen-projecten opgemerkt?

“Er is inmiddels een vaste groep van vrijwilligers die terugkeren bij een nieuw project. Die meldt zich bij nieuwe projecten telkens weer aan. De doorlooptijd bij de vorige projecten was negen maanden bij de geboorteakten en vijf maanden bij de overlijdensakten. Bij de huwelijksakten duurde het ruim zeven maanden. Tijdens de projecten met de geboorte- en overlijdensakten kwamen vrijwilligers andere bijzondere informatie tegen dan bij de huwelijksakten. We besteden daar binnenkort op onze website nog aandacht aan.”

Wat gaat er met het werk van de vrijwilligers gebeuren?

“We gaan de indexen van de registers die gemaakt zijn koppelen aan de scans. Die plaatsen we vervolgens online, zodat iedereen die dat wil via onze personendatabase op naam kan gaan zoeken en dan de bijbehorende scans kan inzien. Dat is nog wel even een klus. We moeten 2400 registers een voor een in ons computersysteem zetten. We streven er naar om eind augustus alles online te hebben staan.”

Wie profiteren van dit werk?

“De vrijwilligers zelf natuurlijk, voor hun eigen stamboomonderzoek. Mensen die met hun stamboom bezig zijn, kunnen nu de informatiegaten vullen, zoals exacte huwelijksdata of –plaatsen. Het werk wordt ook gebruikt voor statistisch onderzoek. De familienamenbank haalt de gegevens ook bij ons op. Dan kun je zien hoeveel mensen een bepaalde achternaam hadden en waar die achternaam voorkwam. En verder allerlei wetenschappers die met namen en beroepen bezig zijn.”

Komt er nog een vervolg?

"We hebben de grote achterstanden inmiddels weggewerkt. We denken nu na over een vervolg en dat zal er ook wel komen, maar wanneer is nog onderwerp van gesprek. Voor nu zijn we onze vrijwilligers zeer dankbaar voor het prachtige werk dat ze hebben verzet in het project ‘Wittebroodsweken”.

'Wittebroodsweken' in cijfers:

Aantal ingevoerde scans: 190.000
Aantal vrijwilligers: 334
Favoriete uren om te werken: tussen 10.00 en 16.00, geen scans ingevoerd tussen 02.00 en 05.00
Invoerproductie:
3 invoerders: meer dan 10.000 scans
55 invoerders tussen de 1000 en 10.000 scans
101 invoerders: tussen de 100 en 1000 scans
102 invoerders: tussen de 10 en 100 scans
73 invoerders minder dan 10 scans

Foto boven: Franka Salomons
Foto midden: Huwelijk van Jan Groeneveld en Marie Reijnders, circa 1900. Bron: Gelders Archief 486-0015, fotograaf C.E. Westerborg, Public Domain Mark 1.0 licentie, https://bit.ly/2Bk87nQ.
Foto onder: Huwelijk van Smidt van Gelder - Bischoff van Heemskerck, 1946. Bron: Gelders Archief 1533 - 19976, fotograaf P.J. de Booys,  CC-BY-4.0 licentie, https://bit.ly/3fM3bHq.

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal