Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Filmstill uit film van J. Troostwijk Een kleurige massa in zwemkleding. Een jongeman met op de achtergrond een perk vol met bloeiende rode rozen. Sigaretten rokende badgasten. Vrouwen met kattenogenbrillen. Een zwemmende meute. Deze beelden zijn te zien in een kort filmpje, geschoten in het Arnhemse zwembad Klarenbeek, dat in 1954 werd geopend. Het filmpje dateert uit 1962.  

J. Troostwijk werkte in de jaren zestig in het familiebedrijf USA Shop, dat was gevestigd in de Rijnstraat in Arnhem. Deze detaillist, die graag amateurfilmpjes maakte, verkocht kampeerspullen en tenten. Hij schoot ook de beelden van zwembad Klarenbeek. Troostwijk richtte zijn camera verder onder meer op het koninklijk bezoek aan Arnhem (mei 1962), de AKU-fontein, de synagoge in de Arnhemse Pastoorstraat, de sneeuwsfeer op de Veluwezoom en priv├ęsituaties. Ook filmde hij het werk voor zijn familezaak. De meeste films dateren uit de jaren zestig van de vorige eeuw.

Bekijk de films

Filmstill: Zonnende meute in zwembad Klarenbeek, 1962. Bron: Gelders Archief 4010-2-0001, CC-BY-4.0 licentie.