Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Foto van de bevrijding van Velp, 1945"Voor de 2e maal zijn de Britten in Arnhem en zij nemen op schitterende wijze revanche voor de parachutisten die in September van het afgeloopen jaar op dezelfde plaats zich niet konden handhaven. Toen werden onze verwachtingen op een spoedige bevrijding met één slag vernietigd...Arnhem, een verwoeste, onbewoonbare stad is een symbool geworden." Aldus een artikel in verzetskrant Het Parool van 15 april 1945. Canadezen en Britten begonnen op 12 april 1945 aan de bevrijdingsoperatie van de Gelderse hoofdstad, die op 15 april werd voltooid toen ze Burgers' Dierenpark bereikten. Arnhem was een leeggeroofde, verlaten en geruïneerde stad. De geallieerden probeerden tijdens de Tweede Wereldoorlog in september 1944 vergeefs de Arnhemse Rijnbrug op de Duitsers te veroveren. Dat mislukte, waardoor de stad nog zeven maanden moest wachten, voordat de Duitse bezetter werd verjaagd.

Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de oorlogen waar Nederland bij betrokken was en op 5 mei vieren we de bevrijding. De oorlog ligt nu 75 jaar achter ons en dat herdenken we, ook in Gelderland. Door de coronacrisis gebeurt dat op een aangepaste wijze. 

Foto's en films over de bevrijding

Het Gelders Archief heeft in zijn collectie tal van foto's en verschillende films over de bevrijding en wat daarna gebeurde in Gelderland. Hier volgt een willekeurige selectie voor liefhebbers en geïnteresseerden.

Foto's die de Arnhemse fotograaf Nico Kramer maakte in 1945. Nico Kramer (1881-9167) had onder andere een fotozaak in de Weverstraat in Arnhem.

Foto's die de Arnhemse fotograaf P.J. de Booys maakte in 1945. P.J. de Booys (1898-2003) had een fotowinkel op de hoek van de Jansplaats en Grote Oord in Arnhem en werd bekend door zijn foto's van plunderende Duitsers na de Slag om Arnhem.

Foto's die fotograaf W.S. Jaquet maakte van Arnhem in 1945. W.S. Jaquet (1911-1986) was afkomstig uit Amersfoort en verhuisde in 1938 naar Arnhem. 

Film van de bevrijding van Harderwijk in april 1945, gemaakt door G.J.W. Meijnen.

Film van de bevrijding van Velp in april 1945, gemaakt door B. van Griethuysen.

Filmbeelden van Heveadorp, kort na de bevrijding in 1945.

Filmbeelden van de bevrijding van Apeldoorn in 1945, gemaakt door de Nederlandsche Smalfilmliga afdeling Apeldoorn, C. Jansonius.

Bevrijdingsoptocht in Dinxperlo, twintig jaar na de bevrijding in 1965.


In de Documentatiecollectie Tweede Wereldoorlog bevinden zich tal van onderwerpen en dossiers over gebeurtenissen in Gelderland tijdens de laatste wereldoorlog.

Heeft u al eens geklikt op de button op onze homepage: Meer weten over de Tweede Wereldoorlog?

Foto: De bevrijding van Velp, 1945. Bron: Gelders Archief 1501 - 14398, Public Domain Mark 1.0 licentie, https://bit.ly/3ezYsYV.

 

 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal