Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Historische foto van De Paardenmarkt in ElstVorige maand kwamen twee nieuwe archieftoegangen gereed en online beschikbaar voor het publiek. Het betreft twee relatief recente archieven van gemeenten.

Secretarie gemeente Rheden, 1980-1989
De gemeente Rheden bestaat sinds 1811 uit de dorpen Velp, Dieren, Rheden, De Steeg, Ellecom, Spankeren en Laag-Soeren. De documenten hebben betrekking op heel veel aspecten van de plaatselijke samenleving: van afschaffing van het presentiegeld voor leden van stembureaus in dienst van de gemeente Rheden, muggenoverlast in Velp-Zuid, de opslag, vervoer en opruiming van munitie tot interventie bij werklozen en arbeidsongeschikten. 

Secretarie gemeente Elst, 1970-2000  
De gemeente Elst was vanaf 1812 een zelfstandige gemeente. Het dorp Elden maakte deel uit van de gemeente Elst van 1818 tot 1966. Het dorp Lent maakte deel uit van de gemeente Elst van 1818 tot 1998. In 2001 fuseerde de gemeente Elst met de gemeenten Heteren en Valburg tot de gemeente Overbetuwe. De documenten gaan over een breed scala van de lokale samenleving: van de afwijzing van een sollicitant in verband met zwangerschap, de opheffing van het bordeelverbod, het uitbreiden van bestaande bijzondere begraafplaatsen tot het onderhoud van monumentale bomen.

De archieven zijn openbaar, maar er zijn wel verschillende dossiers waarvan de openbaarheid beperkt is. In de inleidingen van de archieftoegangen staan daarover meer bijzonderheden.

De studiezaal is in verband met anti-coronamaatregelen dicht tot nader order.

 Foto: De Paardenmarkt in Elst, eind jaren 60/begin jaren 70. Bron: Gelders Archief 1583 - 18942, CC0 1.0 licentie, https://bit.ly/2XdI3mV.