Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Boekcover De zomers in VordenBoeken en onlinepublicaties kunnen in deze tijd van coronacrisis mensen opbeuren. Zeker omdat we meer thuis (moeten) blijven. Lezen, plaatjes kijken of bestuderen, inspiratie opdoen, afleiding zoeken, vooruit of achteruit blikken. Verschillende van onze bezoekers of collectiegebruikers verwerken de gegevens uit onze archieven voor websites, apps of boeken. Geregeld besteden we aandacht aan zulke publicaties, zoals hieronder over de 19e-eeuwse schilder Bilders. 

Johannes Warnardus Bilders (1811-1890) was een van de animators van de Oosterbeekse kunstenaarskolonie. Hij raakte vanaf 1868 in de ban van Vorden en omgeving. Hij schilderde en tekende er onder andere kastelen, dorpsgezichten, watermolens, bosgezichten, beken, boerentaferelen. Deze romanticus kon hier zijn hart ophalen. Bilders kwam voornamelijk ’s zomers naar Vorden om er van te genieten en de landschappen vast te leggen.

Historicus Rob de Windt haalde het Vordense leven van Bilders naar boven. Hierover was tot voor kort weinig van bekend, aldus een medewerker van het RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in het voorwoord. De Windt volgt in zijn boek het Bilderspad, een historische wandelroute langs plekken waar de schilder werkte.

Een deel van de illustraties en informatie is afkomstig uit de collectie van het Gelders Archief.

Rob de Windt. De zomers in Vorden 1868 – 1879. Landschapschilder Johannes Warnardus Bilders. Uitgeverij Blauwdruk, 2019. ISBN 9789492474254.

Adres