Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Steeds meer mensen moeten thuis blijven vanwege de corona-epidemie. Wat moeten we de hele dag doen binnen de muren van ons huis? Bordspelletjes, tv kijken, gamen, lezen, op de telefoon kijken? Wij van het Gelders Archief bieden u nog een alternatief aan: het invoeren op internet van gegevens van huwelijksakten uit Gelderland uit de periode 1923-1942. Samen met andere vrijwilligers historische bronnen toegankelijk maken voor familievorsers, stamboomliefhebers, streekhistorici en enthousiastelingen van tv-programma's als Verborgen Verleden.  

Wat houdt het invoeren in?

Op scans van de originele huwelijksakten staan de namen, leeftijden en beroepen vermeld van het bruidspaar én hun ouders. Vrijwilligers vullen deze gegevens in op een digitaal formulier en slaan deze vervolgens op. Andere vrijwilligers controleren deze gegevens. Met behulp van de ingevulde formulieren zijn voorouders straks snel en gemakkelijk terug te vinden op het internet via de website van het Gelders Archief. We noemen ons project: Wittebroodsweken. Hoe gaat het in zijn werk en hoe meld ik me aan?

Is het leuk?

Jazeker, samen een heel historisch project afmaken, waarbij allerlei vermakelijke en bijzondere details aan het licht komen. Wist u dat er destijds nog stadsomroepers waren? En zakkenplakkers? Weet u wat trouwen met de handschoen is? Af en toe heb je het geluk om een trouwakte van een bekende Nederlander voorbij te zien komen. Wij publiceerden een blog over dit soort vondsten van vrijwilligers. 

Foto: Arnhemse huwelijksfoto uit 1946. Maker: P.J. de Booys. Bron: 1533 - 19976, CC-BY-4.0 licentie, https://bit.ly/2JdXWkR.  

Adres