Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Waar ging in 2019 de meeste belangstelling in onze collectie naar uit? Welke archieven en archieftoegangen waren het populairst? We onderscheiden drie categorieën.

1. Welke archieftoegangen zijn het meest bekeken op onze website?

De Burgerlijke Stand was verreweg het meest populaire bestand dat bekeken is op onze website. Die werd bijna zestigduizend keer bezocht. In de top vijf staan verder de Topografisch-Historische Atlas Gelderland, het Hof van Gelre en Zutphen, het gereconstrueerde Bevolkingsregister van de gemeente Renkum en de Heren en graven van Culemborg. In de hogere regionen vinden we bijvoorbeeld ook gemeentesecretarie-archieven en de documentatiecollectie Tweede Wereldoorlog.

2. Welke archieven kregen de meeste aanvragen in de studiezaal?

In 2019 waren er meer dan 1.400 aanvragen voor oude (ver)bouwtekeningen en hinderwetvergunningen in de gemeente Arnhem. Daarmee zijn deze bestanden de koploper in onze studiezaal. In de top vijf treffen we verder aan: Hof van Gelre en Zutphen, Heren en graven van Culemborg Gelderse Rekenkamer en Gedeputeerde Staten. Ze worden op de hielen gezeten door het Kadaster (hypotheekregister 4 Nijmegen) en de notariële archieven.

Laat een bouwdossiers gratis scannen

Wist u dat wij bouwdossiers op verzoek voor u scannen, zodat u niet naar de studiezaal hoeft te komen? Lees hoe dat gaatDoor de coronacrisis verzoeken wij u alleen scans aan te vragen als u deze echt nodig heeft. Wij geven nu voorrang aan dringende verzoeken.

3. Uit welke archieven werden de meeste scans aangevraagd?

Scannen op verzoek is razend populair. De meeste scanaanvragen kwamen binnen voor het Rechterlijk Archief 1811-1838: 1432 aanvragen. Maar ook de Gelderse Rekenkamer, Heren en graven van Culemborg, Arrondissementsrechtbank en Parket van de Officier van Justitie te Zutphen en het Hof van Gelre en Zutphen konden op zodanige belangstelling rekenen, dat ze in de top vijf terecht kwamen. Ook onder meer de familie Bentinck / Aldenburg Bentinck, huis Rosendael en familie Van Rhemen streden dapper mee om de hoogste plekken.

Door de coronacrisis verzoeken wij u op dit moment alleen scans aan te vragen als u deze echt nodig heeft. Wij geven nu voorrang aan dringende verzoeken.

Afbeelding: Koeien in de Hoenwaard bij Hattem, ca. 1880-1941. Tekenaar Jan Voerman. Gelders Archief 1551 - 1873,  Public Domain Mark 1.0 licentie. Maakt deel uit van de Topografisch-historische Atlas Gelderland. 

 

Adres