Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Menno ter BraakStoker in een krankzinnigengesticht, tafelchef bijkantoor, kostuumnaaister, bonnencontroleuse, stoombootdekknecht, plakster in een sigarenfabriek, een Tielse jammaker, stadsomroeper en zakkenplakker: de vrijwilligers die meedoen aan het crowdsourcingsproject 'Wittebroodsweken' kwamen allerlei bijzondere beroepen tegen in de Gelderse huwelijksakten van 1923 - 1942.

Voortvarend 

Vanaf 1 december kunnen vrijwilligers zich aanmelden voor het indexeren van huwelijksakten uit de Gelderse Burgerlijke Stand van het Gelders Archief, ondergebracht bij het crowdsourcingsplatform Vele Handen onder de naam 'Wittebroodsweken'. Nu bijna drie maanden later zijn 272 enthousiaste deelnemers er in geslaagd om ruim 40% van de akten in te voeren en te controleren. Het gaat erg voortvarend.

Trouwen met de handschoen

1541 1009

De vrijwilligers rapporteren regelmatig opvallende en ongewone zaken die ze tegenkomen in de huwelijksakten, zoals oude en onbekende beroepen, akten van familieleden of bekende Nederlanders. Zo kwamen onder andere de huwelijksakten van schrijver Menno ter Braak, minister-president Jan de Quay en een oom van de Soldaat van Oranje aan het licht. Het verschijnsel trouwen met de handschoen spreekt tot de verbeelding en komt tegenwoordig nauwelijks meer voor. Bij deze vorm van huwelijksvoltrekking is een van de partners niet aanwezig. Wel treedt een gevolmachtigde op. De bruidegom verbleef meestal in Nederlands-Indië.

Met de noorderzon

En dan het verhaal van Hendrik Bakker Arkema, een herenboer uit Westeremden. Een vrijwilliger wees ons op zijn verhaal, toen de huwelijksakte van Arkema's zoon passeerde. De ambtenaar van de Burgerlijke Stand vermeldde bij de vader: "beroep en woonplaats onbekend". Op het moment van het huwelijk van zijn zoon was Arkema al bijna een kwart eeuw met de noorderzon vetrokken. Bijna honderd jaar na zijn verdwijning dook de naam van de hereboer weer op, maar dan aan de andere kant van de oceaan. Lees het verhaal in Westeremden.com.

Belangstellenden kunnen zich nog steeds aanmelden als vrijwilliger. Voor het invoeren van gegevens kunnen deelnemers punten verdienen en inzetten voor presentjes.

Afbeeldingen:
Links boven: Huwelijksakte van schrijver Menno ter Braak.
Onder: Een huwelijk op Mariëndaal in Oosterbeek in de jaren 20. Gelders Archief: 1541–1009, Public Domain Mark 1.0 licentie. 

Adres
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem
(parkeerplaats aan de Mercatorweg)
telephone  Telefoon
email  Contact

Openingstijden studiezaal

Disclaimer
Privacy statement