Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Tabula Batavorum

Historische verenigingen spelen een belangrijke rol in de betrokkenheid van inwoners bij hun woonplaats en de beeldvorming van hun regio. Ze produceren historische verhalen die bewoners boeien en herkennen. Verhalen geven kleur aan een dorp of stad. De Stichting Tabula Batavorum, een samenwerkingsverband van tien historische verenigingen in de Betuwe, draagt daar met haar uitgave van het Jaarboek aan bij. 

In het voorwoord constateert stichtingsvoorzitter Emile Smit dat vaak wordt geschreven dat het rivierengebied van Midden-Nederland "tamelijk ge├»soleerd" was. In het Jaarboek nr 20 (1919) proberen zestien auteurs dit beeld te nuanceren. Het betreft een special over verkeer en vervoer in de Betuwe door de eeuwen heen. Een keur aan vervoersmiddelen komt langs: stoomboten, veren, trekschuiten, paardenvervoer, spoorwegen, autobusdiensten en de stoomtram. En natuurlijk de Betuweroute, die maatschappelijk omstreden was, maar toch in 2007 officieel in gebruik werd genomen.

Een aantal auteurs gebruikten de collecties van het Gelders Archief voor het samenstellen van hun verhaal, zoals voor de historie van De Grift, het Gentsche Veer en het Looveer. 

Terugblik. 'Heen en Weer'. Verkeer en vervoer in de Betuwedoor de eeuwen heen. Jaarboek 2019 Stichting Tabula Batavorum. Opheusden, 2019.

Adres
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem
(parkeerplaats aan de Mercatorweg)
telephone  Telefoon
email  Contact

Openingstijden studiezaal

Disclaimer
Privacy statement