Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Bouwhistoricus Jeroen van der Werf had verschillende vragen over de bouwgeschiedenis van het bekende Duivelshuis in Arnhem. Eén van de weinige gebouwen in de stad waarvan menigeen dacht dat het eeuwenoud was. 

Van der Werf stootte tijdens zijn zoektocht op een doos bij het Gelders Archief met verslagen, brieven, restauratieplannen en tekeningen over de restauratie van het Duivelshuis in de jaren zestig. "Dit ... gekoppeld aan de grote hoeveelheid beeldmateriaal van het gebouw die in het Gelders Archief te vinden is, vormde een hele mooie basis voor een onderzoek", aldus de bouwhistoricus, die een monografie over het Duivelshuis publiceerde. Een uitgave gefinancierd door de gemeente Arnhem.

Het Duivelshuis, dat deel uit maakt van het Arnhems gemeentehuis, heet ook Maarten van Rossumhuis. Oorspronkelijk liet veldheer Maarten van Rossum het in de 16e eeuw bouwen. Het gebouw is verschillende malen verbouwd en de architecten probeerden het op een historisch verantwoord manier te restaureren. Van der Werf concludeert: "Door de vele ingrijpende restauraties die het heeft ondergaan, is het Duivelshuis als het ware tijdloos geworden...Het vertelt over de geschiedenis van Gelderland, de wederopbouw van de stad en over architectuur in het algemeen".Boekcover Het Duivelshuis in Arnhem
Het boek is doorspekt met foto's en tekeningen.

Jeroen van der Werf. Het Duivelshuis in Arnhem. Het merkwaardige woonhuis van de vermaarde maarschalk. Gemeente Arnhem, 2019. ISSN 1876-0864. Verkrijgbaar bij boekhandel Het Colofon

Foto links boven:
Het Duivelshuis, circa 1930. Bron: 1500-881, Public Domain Mark 1.0 licentie, uitgever Hema, https://bit.ly/2RQnqsJ.

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal