Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

In 1754 richtte de graaf van Huis Bergh, samen met zijn raadsman, drost en rentmeester, een sociëteit op voor de exploitatie van een ijzerhut bij Ulft. De ijzerhut, die zijn grondstof uit de ijzerhoudende oerlaag in de bodem haalde, was de voorloper van de Koninklijke Fabrieken Diepenbrock en Reigers NV (DRU). De managing director van DRU Verwarming gaf het Gelders Archief toestemming om documenten uit het archief van Koninklijke Fabrieken Diepenbrock en Reigers NV te scannen en online te publiceren.

Meer gemak voor historisch geïnteresseerden

Het Gelders Archief is verheugd dat een oeroud bedrijf - volgens Wikipedia een van de oudste industriële bedrijven van Nederland - op deze wijze scanning on demand steunt. Dat betekent meer gemak voor historisch geïnteresseerden. Wij scannen gratis archiefdocumenten op verzoek van ons publiek. Belangstellenden vragen via onze website de archiefstukken aan die ze willen laten scannen. Hoe het precies werkt, leest u op onze website. Een bezoek aan onze studiezaal is in het geval van scanning op verzoek niet meer nodig.

Belangrijkste werkgever

In 1854 begon DRU met de productie van emaillewerk.Tegen het einde van de 19e eeuw produceerde DRU onder meer pannen, dakgoten, muurankers en machine-onderdelen en in de eerste helft van de 20e eeuw verwierf het bedrijf een goede naam met de productie van badkuipen en kachels. Het ging de onderneming - ook internationaal - voor de wind. Het bedrijf was enige tijd de belangrijkste werkgever in de streek en medegrondlegger van de Nederlandse ijzerindustrie. Na de fusie in 1970 moest DRU saneren - onder meer door een stagnerende afzetmarkt - en werd de onderneming gesplitst. De laatste DRU-loot verliet in 1999 Ulft. De oude bedrijfsgebouwen gingen in de 21e eeuw deel uit maken van het DRU Industriepark, een fraai voorbeeld van hergebruik van oude industriepanden. Het Industriepark wil op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO terecht komen.

110 jaar

Documenten ouder dan 110 jaar in het DRU-archief komen aanmerking voor scanning on demand. Veel DRU-archiefmateriaal van voor 1945 ging helaas verloren.

Archieftoegang  0713 Koninklijke Fabrieken Diepenbrock en Reigers N.V. te Ulft

We zoeken momenteel uit welke priviate partijen voor scanning op verzoek toestemming willen geven. Archiefstukken die voor deze vorm van digitale dienstverlening in aanmerking komen, zijn in de digitale archieftoegang voorzien van een speciaal icoontje: Icoon Scanning on Demand . Op onze website publiceren we komende periode meer voorbeelden van particulieren die toestemming gaven om hun archief te scannen en online te publiceren. Welke archiefstukken komen in aanmerking voor scanning on demand? 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal