Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Filmstill Landheer2De Nijmeegse Vierdaagse in Arnhem. Het perron van station Zevenaar. Huzaren op de fiets in Apeldoorn. De Apeldoornse Mixed Hokey Club. Het zweefvliegveld bij Terlet. Zomaar wat onderwerpen uit de amateurfilms van de familie Landheer, die sinds kort op onze website staan. De films zijn gemaakt tussen 1937 en 1960. In de naoorlogse beelden treffen we beelden aan van het Nederlandse leger en familieleden in hotel Laag-Soeren. 

De film over de Nijmeegse Vierdaagse in 1938 intrigeert. We zien korenschoven op een akker en de boer aan het werk met zeis en haak. Nederlandse militairen met puttees en ransel marcheren voorbij in Arnhem. De Hitlerjugend komt in beeld. Deelnemers lopen voorbij café-restaurant De Passage, onder meer in witte broeken die tot aan de knie reiken. Zelfs gewapende matrozen van een marine doen mee aan de wandeltocht. Er liggen muziekinstrumenten van het Nederlandse leger op straat, evenals een partij helmen. Er zijn beelden van toeschouwers langs de Eusebiusbinnensingel. Een regenbui mag de pret van de Vierdaagse niet drukken.De landbouwer met de korenschoven beëindigt de film van ruim achteneenhalve minuut.

Filmstill Landheer1De familie Landheef woonde van 1928 tot 1948 aan de Boschweg in Apeldoorn. Daarom zijn er veel beelden uit uit het Apeldoornse sociale leven, van voor en na de oorlog. 

Bekijk de films van de familie Landheer.

Adres
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem
(parkeerplaats aan de Mercatorweg)
telephone  Telefoon
email  Contact

Openingstijden studiezaal

Disclaimer
Privacy statement