Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Jong in de 19e eeuw. Het Haarlemse Teylers Museum exposeert van 7 september tot en met 5 januari 2020 vele portretten en genrestukken met kinderen uit die wat vergeten eeuw. Deze tentoonstelling trok de aandacht van de media tot en met Met het oog op morgen toe. Het Gelders Archief leende het Teylers Museum een 18e-eeuws kinderdagboek van Otto van Eck (1780-1798) uit voor de expositie.

Het dagboek is bijzonder, omdat het een van de weinige bewaarde kinderdagboeken uit de achttiende eeuw is. Het geeft een levendig beeld van de wereld van een opgroeiende jongetje in die tijd. Het jongetje schrijft over zijn belevenissen, de boeken die hij leest (lees: moest lezen van zijn ouders) en mensen die hij ontmoet. Hij schrijft over zijn geitje, ruzie met zijn zusjes, hoe hij op zijn kop krijgt van zijn ouders als hij iets niet goed doet.

Het schrijven van een dagboek past in de opvoedingsidealen van de Verlichting. Otto moest het dagboek schrijven van zijn ouders om te reflecteren over zijn eigen gedrag en ontwikkeling. Zijn ouders lazen dan ook mee en schreven een enkele keer zelfs commentaar in de kantlijn. Otto zelf was soms ondeugend, deed zijn huiswerk niet en wilde later graag boer worden (terwijl zijn ouders liever wilden dat hij predikant werd).

Otto is helaas niet oud geworden. Op jonge leeftijd stierf hij aan tuberculose. Maar door zijn dagboek weten we wat voor bijzonder jongetje hij was en hebben we een uniek inkijkje in de achttiende eeuw, gezien door de ogen van een opgroeiende jongen.

Foto bovenlinks: de dagboeken van Otto van Eck, Bron: 0545-78
Foto: Otto van Eck, uitsnede van een familieprotret. Bron: Particuliere collectie (buiten het Gelders Archief)

Bekijk de vlog over het dagboek.