Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

 20190706 132024

Een kogel, een kerfstok, linnen stof, een waskaars, frauduleuze loterijbriefjes en zelfs een scheermes. Tijdens het scannen van archiefstukken komen af en toe de meest vreemde objecten tevoorschijn. De voorwerpen uit de opsomming komen uit procesdossiers van het Hof van Gelre en Zutphen, een bestuurlijk en hoogste rechtsprekend orgaan in Gelderland van 1543 tot 1811. 

Gratis scannen op verzoek

Wij scannen gratis archiefdocumenten op verzoek van ons publiek. Belangstellenden vragen via onze website de archiefstukken aan die ze willen laten scannen. Hoe het precies werkt, leest u op onze website. Een bezoek aan onze studiezaal is in het geval van scanning op verzoek niet meer nodig.

IMG 0472aWelke archiefstukken komen in aanmerking voor scanning on demand? Documenten van overheidsarchieven ouder dan 110 jaar, bouwtekeningen, dossiers van de Kamers van Koophandel en particuliere archieven, waarvan de eigenaren toestemming hebben gegeven. We zoeken momenteel uit welke priviate partijen voor scanning op verzoek toestemming willen geven. Archiefstukken die voor deze vorm van digitale dienstverlening in aanmerking komen, zijn in de digitale archieftoegang voorzien van een speciaal icoontje: sod icoon.  

2018: 2 miljoen scans

In 2018 maakten we ruim 2 miljoen scans op verzoek van ons publiek. We hebben vorig jaar de mogelijkheden om te scannen fors uitgebreid door nieuwe medewerkers in dienst te nemen en twee extra scanners aan te schaffen. Dat stelt ons in staat flink wat aanvragen voor scanning te verwerken onder het moto 'u vraagt, wij scannen'. Ook in 2019 zijn we hard op weg om dat aantal van 2018 te evenaren: halverwege dit jaar passeerden we het aantal van 1 miljoen scans op verzoek.

Ongewone vondsten

Wat gebeurt er met die vreemde objecten? Die scannen we ook, omdat ze integraal deel uitmaken van het dossier waarin ze gevonden zijn. Over enige tijd maken we een vlog over de vondst van het ruim tweehonderd jaar oude scheermes. De kerfstok plaatsen we op Twitter en van de vlog over de kogelvondst kunt u hieronder opnieuw genieten.

 

 

Foto scheermes: Gelders Archief 0124-4753 

Adres
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem
(parkeerplaats aan de Mercatorweg)
telephone  Telefoon
email  Contact

Openingstijden studiezaal

Disclaimer
Privacy statement