Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

We hebben de laatste tijd niet stilgezeten. Verschillende nieuwe collecties of archieftoegangen zijn op onze website gepubliceerd. We lichten er enkele voor je uit. 

4020  Filmcollectie C. Pouwelsen
We weten weinig van de achtergrond van de amateurfilmer C. Pouwelsen. In zijn collectie vind je opnamen van de vervanging van een brug met stuw bij Voorst (circa 1962), de bouw van een brug in de Tielerwaard over de Linge (1958), de viering van Koninginnedag in Aalten (circa 1961) en filmshots uit de Achterhoek (1967). Verder ook beelden van een motorcrosswedstrijd, vermoedelijk uit de Achterhoek (jaren 60). 

4040 Filmcollectie familie BudelDe filmer was eigenaar van een aannemersbedrijf in Velp. Hoogtepunten uit deze filmcollectie zijn onder meer de bouw van het Rhedens Lyceum (circa 1958), de bouw en inzegening van de kapel van het klooster en meisjesinternaat Larenstein in Velp (ca. 1958), een schuttersfeest in Velp (ca. 1958), een carnavalszitting van de Velpse carnavalsvereniging 'De Narrenkap' (ca. 1960) en verder familiebeelden uit de omgeving van Velp en Rheden. Vermeldenswaardig is het filmpje waarin het vertrek van een tante per schip vanuit Rotterdam naar Amerika einde jaren vijftig is vastgelegd. De achterblijvers mogen even aan boord om rond te kijken. Je ziet het schip MS Noordam de haven verlaten.

4071 Fotocollectie P. Wildschut
Bekijk Arnhem eens vanuit een andere hoek, vanuit de hoogte. Amateurfotograaf Peter Wildschut legde met zijn drone de Gelderse hoofdstad vanuit de lucht vast. Hij vloog in 2018 en 2019 onder meer over de Eusebiuskerk, Het Broek, Geitenkamp, Ziekenhuis Rijnstate en De Braamweg, het voormalige Postgirokantoor, Rijnwijk en het voormalige Cobercoterrein. Wildschut zal de komende tijd zijn collectie dronefoto's geregeld aanvullen.

Foto's
links: De Arnhemse Eusebiuskerk en omgeving, 2018. Foto genomen met een drone. Bron: Gelders Archief 4071-10, P. Wildschut, CC-BY-4.0 licentie.
rechts: De MS Noordam verlaat de haven van Rotterdam (eind jaren 50). Bron: Gelders Archief 4050-1-0001, familie Budel, CC-BY-4.0 licentie.

Audiovisueel Archief Gelderland wil AV-materiaal (films, video's, geluidsbanden) over de Gelderse geschiedenis veilig stellen en beheerders van dit materiaal adviseren over kwalitatief goed AV-beheer in Gelderland.