Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Leerlingen nemen de macht over op het Stedelijk Lyceum in Zutphen. Ze rijden met brommers door de gangen, zetten brandspuiten aan en parkeren fietsen in de gangen. À la jaren zestig. Het is het thema van een film van Jacques G. Ferwerda uit 1967. De film ‘Tegen de regels’ won de Brusse Wisselprijs, een prijs voor amateur-8mm-films, en de eerste prijs op het NOVA-festival in Apeldoorn in 1967. Ferwerda’s bijzonder aardige filmcollectie is gedigitaliseerd, toegankelijk gemaakt en op onze website geplaatst.

Wie was Ferwerda?

Jacques G. Ferwerda (1910-1990) kwam in 1951 met zijn gezin naar Zutphen, waar hij als leraar wiskunde ging werken. Uit zijn pre-Zutphense periode zijn onder meer films bewaard over kamperen in Luxemburg (1933) en van zijn verblijf als militair in Nederlands-Indië (1947-1949). 

Hij koos voor zijn films - zijn filmoeuvre bedraagt ruim 25 titels - meestal onderwerpen uit de directe omgeving: zijn werk, het gezin, de stad Zutphen. Zo zijn er beelden van winters Zutphen, de IJsselburg, de IJsselkade en hoogwater in de IJssel in 1962-1963. Ferwerda maakte ook in 1965 opnamen van de aanleg van aardgasleidingen in de Achterhoek.

Naast de eerder genoemde film over de gespeelde opstand in het Stedelijk Lyceum in Zutphen (‘Tegen de regels’) is er nog een documentaire bewaard gebleven over de toelating van lagere-schoolleerlingen op het lyceum (1963).

Vóór het massatoerisme naar IJsland

Opvallend is een filmverslag van een reis door IJsland. De film is vermoedelijk gemaakt in de jaren zestig, in ieder geval ruim voor het massatoerisme naar dit Atlantische eiland.

Ferwerda was ook publicist en prijswinnend amateurfotograaf.

Bekijk de films

Filmstills:
linksboven: uit 'Tegen de regels'. Bron: Gelders Archief 4012-13-0001, CC-BY-4.0 licentie.
rechtsonder:uit 'Winter en hoogwater'. Bron: 4012-11-0001, CC-BY-4.0 licentie. 

Audiovisueel Archief Gelderland wil AV-materiaal (films, video's, geluidsbanden) over de Gelderse geschiedenis veilig stellen en beheerders van dit materiaal adviseren over kwalitatief goed AV-beheer in Gelderland.