Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

In 1994 en 1995 dachten velen: nu is het wel voorbij met de oorlogs- en bevrijdingsherdenkingen. Het was toen een halve eeuw geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetters. Die vlieger ging niet op. 75 jaar na afloop van de Tweede Wereldoorlog is de belangstelling voor de oorlog en de herdenking van de bevrijding nog steeds zeer levendig. 

In Gelderland begon de bevrijding in september 1944 en eindigde pas in mei 1945. Daarom duurt de Gelderse herdenking ‘75 jaar vrijheid’ van september 2019 tot en met mei 2020. In september 1944 startte de geallieerde operatie Market Garden. De Amerikanen en Britten bevrijdden toen een klein deel van Gelderland, maar vervolgens liep de frontlijn maandenlang door de  provincie. De bevrijding van het overgrote deel van Gelderland begon in maart 1945 en eindigde pas twee maanden later.

Wat gebeurt er allemaal tijdens '75 jaar vrijheid'?

Veel organisaties en mensen besteden uitgebreid aandacht in Gelderland aan ’75 jaar vrijheid’. De provincie Gelderland stelde een herdenkingskalender en beleidsplan op. Omroep Gelderland heeft een platform in het leven geroepen met een wekelijkse tv-serie, een website en social media. Herinneringen aan en verhalen over alledaagse zaken, angst en hoop staan hierin centraal. Een overzicht van alle activiteiten, herdenkingen, evenementen e.d. is te vinden op de website Gelderland Herdenkt.

Onze collectie en 75 jaar vrijheid

De collectie van het Gelders Archief zit boordevol met documenten, foto's en films van de Tweede Wereldoorlog, de Slag om Arnhem, de bevrijding en de herdenkingen door de jaren heen. Veel organisaties en personen hebben er in de loop van de jaren (en nu nog steeds) veel gebruik van gemaakt. Ook voor '75 vrijheid'. Wilt u een indruk van wat we over de Tweede Wereldoorlog in huis hebben, kijk dan hier verder. Het overzicht is niet volledig.

Twee voorbeelden van bronnen. De Documentatiecollectie Tweede Wereldoorlog is begin van de jaren '50 aangelegd door het toenmalige Gemeentearchief Arnhem en belangrijke bron voor de oorlog in Arnhem en de omliggende gemeenten. In speeches van de eerste naoorlogse Arnhemse burgemeester C.G. Matser zijn soms onverwachte zaken te vinden over bevrijding, herdenking en wederopbouw in de Gelderse hoofdstad. Veel mensen zoeken met gerichte sleutelwoorden op onze website naar het onderwerp of de persoon waarover ze informatie nodig hebben.

We besteden in de maanden dat de viering en herdenking van '75 jaar vrijheid' loopt in onze social media en op onze website geregeld aandacht aan dit thema.

Foto links boven: Herdenking van de Slag om Arnhem met koningin Wilhelmina. 17 september 1946. Bron: 1560-2483. Foto Lotgering, Public Domain Mark 1.0 licentie.
Foto rechts: Bevrijding van de Velpse Hoofdstraat. Bron: 1540-01-2173, fotograaf Gerrit W. Berends, CC0 1.0 licentie.

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal