Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Tijdens een vakantiereis naar Hongarije in 1935 maakte amateurfilmer J. van Zijverden een tussenstop in het Duitse Rothenburg, waar hij een hotel aandoet. Daar vond net op dat moment een nationaal-socialistische bijeenkomst plaats. Van Zijverden filmde de bijeenkomst in het hotel, waar Reichsführer-SS en topnazi Heinrich Himmler een toespraak hield. Boven hem hangt een portret van Adolf Hitler. Slechts 20 seconden duurt het filmfragment van de nazi-bijeenkomst. Himmler duikt na 21 seconden op in de reisfilm van Van Zijverden.

In een andere amateurfilm van Van Zijverden komen de Koninklijke Stallen in Den Haag in beeld. Van Zijverden was paardenarts. Opmerkelijk is het apparaat waarmee een paard wordt gedraaid, vermoedelijk voor een operatie of hoefbeslag.

Van Zijverden was geen Gelderlander. Hij woonde aan de Koninginnegracht in Den Haag. Zijn films zijn via vererving bij een familielid in Arnhem terechtgekomen. In één van de films van Van Zijverden uit 1935 komen kort beelden van Arnhem (Sonsbeek, Transvaalbuurt) en Nijmegen (Waalbrug) voor. We zien even een folkloristische stoet door de Arnhemse Paul Krugerstraat trekken.

Audiovisueel Archief Gelderland wil AV-materiaal (films, video's, geluidsbanden) over de Gelderse geschiedenis veilig stellen en beheerders van dit materiaal adviseren over kwalitatief goed AV-beheer in Gelderland.

 

Film still: Gelders Archief 4069-3-0001, Public Domain Mark 1.0 licentie.