Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

B.G. van Griethuysen, röntgenoloog (radioloog) in Velp, filmde dat een lieve lust was. Zijn filmcollectie staat sinds kort online. Hij filmde als amateurfilmer onder meer zijn gezinsleven, tijdens vakanties (Zwitserland, Noorwegen, Terschelling, duinen), tijdens de Tweede Wereldoorlog, scoutingkampen, een bezoek van koningin Wilhelmina. Zijn belangrijkste film (van de ongeveer 25 films die op onze website staan) is misschien wel die van de bevrijding van Velp op 16 april 1945.

Van Griethuysen filmde tussen 1935 en 1957 met een 16mm-camera. De meeste films van zijn hand duren vaak niet langer dan een kwartier. Hij was onder meer hopman bij de padvinders (Velpse Woudlopers) en bestuurslid van Pro Juventute.

Bekijk de films van B.G. van Griethuysen. (Klik op ‘inventaris’ en vervolgens op ‘films’)

Audiovisueel Archief Gelderland wil AV-materiaal (films, video's, geluidsbanden) over de Gelderse geschiedenis veilig stellen en beheerders van dit materiaal adviseren over kwalitatief goed AV-beheer in Gelderland.

Filmstill: Bezoek koningin Wilhelmina aan Arnhem, 1947. Gelders Archief 4055-13-0001, CC-BY-4.0 licentie.

In de Gelderlander van zaterdag 6 juli 2019 stond een artikel over de filmcollectie Van Griethuysen op onze website. De schrijver van het artikel interviewde de dochter van filmer B.G. van Griethuysen.