Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Hij wordt wel eens moe van de talloze verhalen die hem om de oren vliegen. "Laat me met rust met die vele verhalen", roept tv-presentator Hans Goedkoop - bekend van Andere Tijden en tv-series als De Gouden Eeuw en De IJzeren Eeuw - gespeeld verontwaardigd het publiek in Loods Goes toe. De loods op het terrein van het Nederlands Openluchtmuseum zit bijna helemaal vol tijdens het symposium over storytelling. De tv-presentator vraagt zich harop af: "Hoe verleid je mensen met verhalen over geschiedenis?". En dat blijkt de kern van zijn betoog.

"Het verleden is niet voorbij"

Het symposium dat op maandag 3 juni plaats vindt, wordt ingeleid door hoogleraar geschiedenis van Gelderland, Dolly Verhoeven. Ze merkt op dat storytelling afkomstig is uit de marketing en het bedrijfsleven en is benieuwd wat de erfgoedsector er mee kan doen. Hans Goedkoop dendert na Verhoeven door: "Het verleden is het enige waar je van kunt leren. We hebben niets anders dan het verleden. Het verleden is niet voorbij." Volgens hem ligt in de verhalen over het verleden de sleutel voor het begrijpen van de huidige tijd.

Tijdens het middagprogramma kunnen de deelnemers uit verschillende themabijeenkomsten en workshops kiezen, van het strategisch inzetten van verhalen tot gaming toe. Het symposium maakt duidelijk dat de erfgoedwereld verhalen nog beter en puntiger kan inzetten dan tot nu toe. In die lijn ligt ook Goedkoops opmerking dat het inzetten van getuigen veel meer bij mensen te weeg brengt dan deskundigen, zoals de ervaring leert bij Andere Tijden.

Faciliteren van verhalen

Twee medewerkers van Het Gelders Archief nemen deel aan het symposium. De collectie van het Archief zit tjokvol met ingrediënten voor historische verhalen. Ons beleid richt zich erop om anderen te stimuleren en de gelegenheid te geven deze ingrediënten zo efficiënt en effectief mogelijk te zoeken, te vinden en te gebruiken. Met andere woorden wij faciliteren de verhalen van genealogen, erfgoedliefhebbers, streekhistorici en vele anderen. 

Het symposium storytelling vond plaats in het kader van het project Verhaal van Gelderland, dat een een initiatief is van Erfgoed Gelderland, hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven (Radboud Universiteit), de Gelderland Bibliotheek en Omroep Gelderland.