Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Rondleiding door Jachthuis Sint Hubertus, in de keukenDe strakke bronzen arend en de hardstenen oehoe van beeldhouwer Johan C. Altorf. De kasten die precies met hun pootjes in de gekleurde vakjes van de tegeltjesvloer in de hal passen. De brandschone keuken met de koperen ketels en pannen. De enthousiaste rondleiding die we krijgen. Het maakt indruk op de negen collega’s van het Gelders Archief die het Jachthuis Sint Hubertus bezoeken.

5.400 hectare

Aan het einde van de werkdag rijden we naar het dienstgebouw van het Nationale Park De Hoge Veluwe, dat even buiten Hoenderloo staat. Bij het dienstgebouw, net als het Jachthuis ook een ontwerp van architect H.P. Berlage, vangt adjunct-directeur Henk Beukhof ons op. Hij vertelt ons over de historie van het Park en geeft een toelichting op de bedrijfsvoering van het 5.400 ha omvangrijke natuurreservaat. Dat hij daarbij ook het archief van het Nationale Park noemt is natuurlijk niet vreemd tijdens een bezoek van archivarissen. Bovendien beheert het Gelders Archief het archief van het Nationale Park De Hoge Veluwe sinds 1991 en komen er regelmatig aanvullingen binnen.Jachthuis Sint Hubertus rond 1930

Alsof ze ieder moment kan binnenkomen

Na de introductie lopen we naar het Jachthuis voor een zeer levendige rondleiding langs tal van kunstschatten en het intieme leven van het echtpaar Kröller-Müller, de grondleggers van het Park. Voor sommige collega’s is dit het pièce de résistance van het bezoek. Ze zijn nog nooit in het Jachthuis geweest. We schuiven van salon naar salon. De schrijfwaren van Helene Kröller-Müller, liggen op haar bureau, alsof ze ieder moment kan binnenkomen om verder te schrijven. Iedere ruimte wekt weer verbazing en levert nieuwe verhalen op. Tja, de toren van het Jachthuis. Die mag niet bezocht worden op last van de brandweer.Collega's van het Gelders Archief voor de ingang van het Jachthuis

Archief van een roemrijk verleden

Na afloop blijft er weinig tijd meer over voor een wandeling. Het Park sluit binnen een half uur. Op de terugreis zien we in de verte nog enkele wilde zwijnen en een handjevol hinden staan. Het archief van de Hoge Veluwe is een weerspiegeling van het roemrijke verleden van het Nationale Park waar jaarlijks meer dan een half miljoen bezoekers komen. Regelmatig raadplegen belangstellenden in onze studiezaal het Parkarchief.

De excursie naar de Hoge Veluwe past in het welzijnsbeleid van het Gelders Archief als werkgever en is georganiseerd door de werkgroep ‘Happy & Healthy’. Deze werkgroep is een initiatief van collega’s die zich inzetten voor een gezonde en prettige werkomgeving.

Foto's:
Boven, links: Rondleiding door Jachthuis Sint Hubertus, in de keuken.
Boven, rechts: Jachthuis Sint Hubertus rond 1930. Gelders Archief 1583 - 18976, Public Domain Mark 1.0 licentie.
Beneden, rechts: Collega's van het Gelders Archief voor de ingang van het Jachthuis.

Adres