Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

De film die C.P.W. Cornelissen in 1964 maakte van de Steenstraat in Arnhem behoort tot een van de meest bekeken films op onze website. Cornelissen, eigenaar van een Arnhems installatiebedrijf opgericht in 1907, filmde vanuit zijn Mercedes deze straat (bekend van het Monopoly-spel) van het Velperplein tot aan de Velperweg. Het Gelders Archief heeft nu alle twintig films van Cornelissen in een toegang gebundeld en online gezet. Daaronder zitten nog enkele andere amateurjuweeltjes.

Neem bijvoorbeeld de vakantiefilm van het Sauerland uit 1958. Mijnheer Cornelissen (met knickerbocker) rijdt met zijn Mercedes en caravan voorop, mevrouw Cornelissen rijdt er achteraan met de Volkswagen Kever. Cornelissen filmt de grenscontrole bij 's-Heerenberg, waarna de douanier de grenspaal eigenhandig omhoog haalt. Een stop op een parkeerplaats onderweg en verder gaat de rit Duitsland in.

Of neem de familie- en straatbeelden van het Boulevardkwartier en de Burgemeesterwijk in Arnhem omstreeks 1950. Tussendoor vangt de toeschouwer beelden op van het naoorlogse Arnhem. Een bus rijdt voorbij, fietsende Arnhemmers, steppende kinderen en de trotse eigenaar van de Citroën Traction Avant.   

Toen het bedrijf AMCA in 1963 een halve eeuw bestond, was het tijd voor een jubileumfeest. Cornelissen filmde dit en in die film duikt de Arnhemse burgemeester Chris Matser op, de man die de wederopbouw van de Gelderse hoofdstad leidde.

Bekijk de archieftoegang of de films

Audiovisueel Archief Gelderland wil AV-materiaal (films, video's, geluidsbanden) over de Gelderse geschiedenis veilig stellen en beheerders van dit materiaal adviseren over kwalitatief goed AV-beheer in Gelderland.

Film stills: 
Boven: Bij de grensovergang 's-Heerenberg in 1958, Gelders Archief 4057-18-0001, C.P.W. Cornelissen, BY-4.0 licentie.
Onder: Arnhemse Steenstraat 1964, Gelders Archief 4057-5-0001, C.P.W. Cornelissen, BY-4.0 licentie.

Adres