Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Piet Paris tijdens de Mode Biënnale Arnhem in 2007Het archief van de bekende mode-illustrator Piet Paris (pseudoniem van Pieter 't Hoen) is sinds kort in de studiezaal toegankelijk. De archieftoegang staat online.

Piet Paris (1962), die vele (inter)nationale prijzen voor zijn werk ontving, studeerde in 1988 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Hij werkte vanaf 1989 als zelfstandig mode-illustrator, onder meer voor internationale modebladen als de Nederlandse en Japanse Vogue en warenhuizen als de Bijenkorf en het Amerikaanse Saks Fifth Avenue. In 2008 startte hij de Studio Piet Paris, ontwerpstudio voor illustraties en producten en adviesbureau voor ontwerpers en bedrijven. De mode-illustrator richtte, samen met anderen, de postdoctorale opleiding voor modevormgeving aan het Fashion Institute Arnhem op. Daarnaast was hij oprichter (en directeur van 2002-2009) van de Arnhem Mode Biënnale, een internationaal cultureel evenement over modevormgeving.

Piet Paris' archief

Het archief van Piet Paris bestaat voor een belangrijk deel uit zijn (originele) schetsen en illustraties. Verder bevinden zich ook reproducties, stukken over zijn eigen tentoonstellingen en illustraties uit tijdschriften, kranten, brochures en reclamecampagnes in het archief. Bij de schenking van Paris' archief aan het Gelders Archief eind december 2018 vertelde archiefinventarisator Corine Boonstra, die zijn archief toegankelijk maakte, dat de collectie voor modestudenten erg interessant is, onder meer omdat de verschillende fasen van de ontwikkeling van Paris als illustrator en ontwerper hierin terug te vinden zijn.

Het archief van Piet Paris is openbaar. Raadplegers van het archief hebben voor openbaarmaking van materiaal uit het archief schriftelijk toestemming nodig van de auteursrechthebbende, Piet Paris (Pieter 't Hoen).

Modekern

Het Gelders Archief beheert Paris' archief in het kader van Modekern. Dit is een samenwerkingsverband van het Gelders Archief, Museum Arnhem en ArtEZ Fashion Design, dat onder meer archieven van Nederlandse modeontwerpers verwerft, toegankelijk maakt en exposeert.

Foto: Piet Paris tijdens de Mode Biënnale Arnhem in 2007. Fotograaf Henri ter Hall, CC0 1.0 licentie.