Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Erlecom en Gendt waren tot aan de 16e eeuw fysiek met elkaar verbonden. De Waal kreeg echter een andere loop en scheidde beide dorpen. Vanaf 1353 waren de heren Van Gent (Van Gendt) ambachtsmannen van de heerlijkheid Gendt. De heerlijkheid bleef door overerving in de vrouwelijke lijn in de familie tot in 1681. In dat jaar kocht Elisabeth Leeuwens, weduwe van Bartram van Eck van Panthaleon, de heerlijkheid. Haar nakomelingen behielden dit goed tot het einde van het Ancien Regime omstreeks 1800. De heerlijkheid beslaat voornamelijk de kernen Gendt en Hulhuizen.

Aanvullingen

Geregeld komen er aanvullingen bij het Gelders Archief binnen op archieven die we beheren en al via een archieftoegang raadpleegbaar zijn. Een collega verwerkt vervolgens die aanvullingen en past de archieftoegang aan. Dat gebeurde onlangs met twee aanwinsten op het archief van de heerlijkheid Gendt en Erlecom. Een 19e-eeuwse kaart van de uitwaarden van de Lek en gronden rond Hagestein en Vianen werd toegevoegd aan het heerlijkheidsarchief. Dat gold ook voor een 18e-eeuws keurboek van de stad en vrije heerlijkheid; dat is een werk waarin de regels en wetten van een gebied zijn verzameld.

Hoe rijk was de elite?

Het heerlijkheidsarchief Gendt en Erlecom is eigenlijk maar een dwerg. Het telt 22 inventarisnummers, die betrekking hebben op onder meer een akte van huwelijksvoorwaarden, een boedelinventaris, een testament, leenregisters en verkoop-, ruil- en pachtakten. Niet echt verrassend, maar wel van belang voor kennis van de regiogeschiedenis. Deze archiefstukken kunnen antwoord geven op vragen als wie behoorden tot de streekelite, hoe rijk was de elite en welke gronden vielen onder de heerlijkheid. 

Bekijk de archieftoegang.

Afbeelding: Kaart van een gedeelte van de heerlijkheid Gendt, 1620-1623. Bron: Gelders Archief 0124-5079-1620-12-0002, Public Domain Mark 1.0 licentie, https://bit.ly/2VJbTvS

Adres