Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Foto uitzicht vanuit het archiefgebouwBezoekers die een rondleiding krijgen door ons archiefgebouw staan regelmatig perplex en vol verwondering te kijken naar het uitzicht dat zich ontvouwt als ze op een hoger gelegen etage komen. Ze zien het prachtig uitgestrekte Rijnlandschap, aan de overkant van de Rijn de Arnhemse wijk Malburgen en in de verte de kerktoren van Huissen.

Dichtbij overzien de bezoekers de Nieuwe Haven. Die kreeg zijn naam, omdat bij de aanleg in 1928 Arnhem al over havens beschikte, onder meer een aan de zuidzijde van de Rijn (naast de toenmalige ASM) en een waar nu ongeveer het Roermondsplein ligt. De Nieuwe Haven is in feite een oude bocht van de Rijn, die in 1906 werd doorgestoken. Dat doorsteken deden de ingenieurs omdat de meander het scheepvaartverkeer hinderde en in strenge winters ijsstuwing kon veroorzaken. 

Foto uitzicht vanuit het archiefgebouw

In de verte ziet de bezoeker de Pleijroute en Andrej Sacharovbrug. Waar komt dat woord toch vandaan: pleij? Een plei is een landpunt op de plek waar twee rivieren ontstaan. De Pley (of Pleij) was een uitwaardenpolder in de oksel van de Rijn en de IJssel, die vooral bestond uit een serie zandbanken en oude rivierbeddingen.

Bij heel helder weer is vaak ook nog wel de kerk op de Eltenberg te ontdekken. Die staat op een stuwwal, ontstaan in de een-na-laatste ijstijd. De Rijn doorbrak die stuwwal in het geologische verleden.

Dat is vanuit ons raam allemaal te zien.

Adres