Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Wie door het archief van Huis Hoekelum (bij Bennekom) struint, passeert talloze familiepapieren, leenakten en titels van eigendom. De geslachten die dit huis bewoonden - onder andere Van Lawick, Van Balveren en Van Wassenaer - , bezaten grond en andere onroerende goederen in Gelderland en door heel Nederland heen. Sinds kort staat de toegang op dit huisarchief online

Jachtmeestersambt

De geschiedenis van Huis Hoekelum is geworteld in de jacht. Oorspronkelijk zou het huis een houten jachthut zijn geweest. In de middeleeuwen was het landgoed Hoekelum een leen, waaraan het ambt van wildforster of jagermeestersamt van de Veluwe en Rijkswald was verbonden. De wildforster moest de landsheer met paard en wagen bijstaan tijdens de jacht. De jacht op de Veluwe en het Rijkswald was voor de landsheer interessant, want hier leefden wilde zwijnen, edelherten en ree├źn. Wildsoorten waarop alleen de (hoge) adel mocht jagen. Het is niet helemaal duidelijk waarom de relatie tussen het leen Hoekelum en het ambt van wildforster, vermoedelijk (ongeveer) ten tijde van hertog Karel de Stoute (1433-1477), is verbroken. 

Tegenwoordig

De stukken over Huis Hoekelum zijn vrij volledig bewaard. De documenten van de geslachten die het huis bewoonden zijn dat niet, althans niet in dit huisarchief. 

Huis Hoekelum, zoals afgebeeld op de tekening uit 1731, bestaat niet meer. Het werd in de 18e eeuw vervangen door nieuwbouw. Het landgoed Hoekelum is tegenwoordig eigendom van Geldersch Landschap & Kasteelen en het huis dient voor feesten, evenementen en als trouwlocatie.

Tekening: Huis Hoekelum, 1731. Cornelis Pronk. Gelders Archief 1551-515. https://goo.gl/4jy6h2.