Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

P1000527 3In 2015 begon restaurator Klaas Roorda met het herstellen van documenten, die in de top 35 staan van meest aangevraagde archiefstukken met schade, waardoor ze niet te raadplegen waren. Volgens planning rondde de restaurator dit forse project in 2018 af. Het ging om meer dan veertig inventarisnummers, waaronder dikke pakken documenten, waarin zich soms bijna 700 folio's bevonden. In deze top 35 stonden bestanddelen uit de archieven van het Hof van Gelre, heren en graven van Culemborg, oud-rechterlijke archieven, krijgsraden, kantongerechten, een huis van bewaring, het klooster Bethlehem en de familie Van Basten Batenburg. P1000529 2 

Vochtschade en lijmbadje

Klaas Roorda vond stukken met ernstige vochtschade de lastigste om te restaureren. "Bij aanraking vallen deze documenten al bijna uit elkaar", zegt de restaurator. "Ik moest die stukken vaak eerst 'intern' lijmen, dat wil zeggen dat ze in een lijmbadje gingen". Hij reinigde de archiefstukken, behandelde talloze vlekken, repareerde scheuren en doubleerde met Japans papier. Opvallende restauraties waren bijvoorbeeld het herstellen van een 16e- en 17e-eeuws Ridderboek, oorlogsschade aan 17e- en 18e-eeuwse stukken uit het archief van de Rentei Lymers en een bijna drieĆ«nhalve meter lang plakkaat uit het archief van het Hof van Gelre.

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal